16 юли, 2024

Apple агресивно тества термо системите с парна камера (vapor chamber) за използване в iPhone с идеята тази технология да заеме водещо място сред в близкото бъдеще, става ясно от доклада на известния анализатор Минг-Чи Куо, цитиран от AppleInsider.

Куо вярва, че Apple има голяма вероятност да включи технологията с пароизолационни камери в предстоящия модел на iPhone, въпреки че не е ясно дали системата ще бъде готова навреме, за да излезе тази година.

“Причината  iPhone да не приема VC е поради резултатите от пробните тестовете за, които не отговорят на високите изисквания на Apple. И все пак ние сме оптимисти по отношение на графика за подобрение на надеждността на VC и очакваме, че моделите от висок клас iPhone ще бъдат оборудвани с VC в близко бъдеще”, споделя Минг-Чи Куо

За сравнение трябва да се отбележи, че технологията не е нова или уникална за пазара. Системи за охлаждане с парна камера се използват вече успешно в много от Android устройствата.

Най-общо казано, технологията на парна камера включва изпаряване на течност (обикновено вода) в рамките на специализирана топлинна тръба или структура за задържане на топлина, която преминава през шасито на устройството. Топлината от процесори и други електронни компоненти с голямо натоварване води до изпаряване на течността в пара, която разпространява топлинната енергия през изпарителната камера, докато пътува до зони с по-ниско налягане. Кондензаторните елементи премахват топлината от парите, които се преобразуват в течно състояние и се връщат в зони с високо налягане чрез капилярно действие.

Куо вярва, че iPhone 13 ще се нуждае от “vapor chamber”, за да се справи с бързото приемане на 5G и непрекъснато нарастващите термични натоварвания на процесора. Известно е, че серията iPhone 12 на Apple, първите айфони, които поддържат 5G се нагорещяват, когато са свързани към по-бърза мрежа. Подобрената термична система ще позволи гигантът Apple да увеличи още производителността на изчисленията и да увеличи дълголетието на компонентите си.

Тагове: , , ,