21 юли, 2024

Регулаторът на данни за германската провинция Долна Саксония глоби местен търговец на лаптопи с колосалните 10,4 милиона евро за това, че през последните две години е държал служителите си под постоянно видеонаблюдение без основание. Наказанието е една от най-големите глоби, наложени съгласно Общия регламент за защита на данните от 2018 г. не само в Германия, но и в цяла Европа.

Глобеният notebooksbilliger.de AG (работи като NBB) е онлайн портал за електронна търговия и търговска верига, посветена на продажбата на лаптопи и други ИТ консумативи.

Държавният комисар за защита на данните (LfD) за провинция Долна Саксония заяви, че компанията е инсталирала преди две години система за видео наблюдение в своите складове, търговски помещения и общи работни пространства с цел предотвратяване и разследване на кражби и проследяване на движението на продуктите.

Длъжностни лица заявиха, че системата за видеонаблюдение е била активна през цялото време, а записите са били запазени за около 60 дни в базата данни на компанията.

Но докато търговецът е с представата, че използва нормалното решение за видео наблюдение, както се среща в много други бизнеси в Германия и по целия свят, то германският регулатор на данни установи, че това е грубо посегателство върху правата на работниците.

Имаме работа със сериозен случай на видеонаблюдение в компанията“, каза Барбара Тиел, ръководител на LfD Долна Саксония, в съобщение за пресата по-рано този месец. “Компаниите трябва да разберат, че с толкова интензивно видеонаблюдение те масово нарушават правата на своите служители.”

Германският регулатор на данните твърди, че служителите не трябва да се отказват от правото си на неприкосновеност на личния живот, дори работодателят да ги поставя под съмнение за потенциално извършване на престъпление в бъдеще.

Видеонаблюдението не трябва да се използва като „възпиращ фактор“ за предотвратяване на престъпления, а само когато работодателят има основателно подозрение срещу определени служители. В тези случаи служителите могат да бъдат наблюдавани за ограничен период от време, докато подозрението не бъде потвърдено, а не години поред.

Видеонаблюдението е особено интензивно посегателство върху личните права, защото теоретично цялото поведение на човек може да бъде наблюдавано и анализирано“, каза Тийл.

Ръководителят на LfD каза, че поради постоянното видео наблюдение служителите са подложени на непрекъснат стрес и натиск да се държат възможно най-незабележимо, за да избегнат критики за поведението си.

Освен това германският регулатор на данни заяви, че NBB също записва клиенти, докато тестват устройства без тяхно знание или съгласие, което представлява друго голямо нарушение на поверителността.

Служителите на LfD заявиха, че са глобили търговеца за постоянните практики на видеонаблюдение, тъй като нямат правно основание, като се позовават на горепосочените причини, но и на факта, че компанията не е успяла да приложи други методи за спиране на кражби, като случайни проверки на чанти за клиенти и служители напускащи на помещенията им.

Но в PDF изявление, публикувано на уебсайта, главният изпълнителен директор на NBB Оливър Хелмолд заяви, че глобата и обвинението са неоснователни.

В нито един момент видеосистемата не е проектирана да следи поведението или представянето на служителите. Дори не е била технически оборудвана за това“, казва Хелмолд.

Освен това Хелмолд нарече глобата непропорционална на размера на компанията и казва, че планират да обжалват.

Абсурдно е органът да наложи глоба над 10 милиона евро, без да разследва достатъчно въпроса. Очевидно тук трябва да се даде пример за сметка на нашата компания“.

Това е втората сериозна глоба, която същият офис на LfD налага, след като през октомври регулаторът глоби H&M с 35,3 милиона евро, поради същите съображение – постоянно видео наблюдение на служителите.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author