27 февруари, 2024

Блогът на Cisco има нова интересна препоръка за това как да стартирате уменията си за мрежова автоматизация с 5 от техните учебни лаборатории.

„В момента сте в идеалната позиция да придобиете нови умения за automation– безплатно. Всичко, от което се нуждаете, е лаптоп и интернет връзка. DevNet има всичко необходимо, за да започнете, от безплатни обучителни track-ове до безплатен достъп до платформи на Cisco като ACI, NX-OS и Meraki в тестова среда за разработчици “, казва ДуАн Лайтфуут в статията в блога.

Networking Basics

Преди дори да започнем с мрежовата автоматизация, трябва да знаем основите на работата в мрежа. Ако сте новобранец в мрежите, това мястото, от което да стартирате. С продължителност от 1 час и 20 минути, този модул полага основите на работата в мрежа, топологиите и IP адресирането.

Developer Workstation and Environment Setup

Този 3-часов модул се фокусира върху това да ви помогне да настроите компютъра или лаптопа си за DevNet. Ще научите защо имате нужда от среда за разработчици, как да я настроите и за контрола на версиите и shell-овете. Ако сте напълно неопитен в автоматизацията, но вече имате представа за работата в мрежа, можете да започнете от тук.

Python Fundamentals

Python е най-популярният език за автоматизация на мрежи в момента. Този модул ви учи на основите на Python, API (интерфейси за програмиране на приложения), JSON и git. Това са основните умения за програмиране и автоматизация. Колкото повече се упражнявате, толкова по-добри ще станете или както се казва на английски „The more you practice, the better you will git!”. За завършване на този модул ще ви трябват 2 часа и 15 минути.

REST API Fundamentals

Предишният модул засяга API-та , а този се гмурка още по-дълбоко запознавайки ни с Postman. Ще се радвате на този модул, защото можете да анализирате данни от действителен WebEx API и отнема само 1 час.

Introduction to Model Driven Programmability

Сега е време да излезем от зоната си на комфорт. Запознайте се с NETCONF и RESTCONF, за комуникация с устройствата Cisco XE IOS. За 1 час и 30 минути можете да се сдобиете с някои истински супер-сили, които можете да използвате за управление на вашите мрежи.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,