27 април, 2024

По всичко изглежда, че китайското правителство цели национализиране на Alibaba и Ant Group на Джак Ма, който същевременно изчезна от публичното полезрение преди повече от два месеца. Китайска комунистическа партия (ККП) продължава напред с антитръстовото разследване на гиганта за електронна търговия Alibaba.

Въз основа на съобщения, получени от Държавната администрация за регулиране на пазара през последните дни, администрацията ще разследва Alibaba за предполагаеми монополистични дейности“, заявиха от правителството.

Разследващите дори създадоха офис в централата на Alibaba още през ноември месец, а освен това в полезрението им попадат и Tencent и компанията за електронна търговия Meituan.

Новината за правителствения план за налагане на повече рестрикции на Alibaba доведе до спад на акциите й с цели 8%. Alibaba заявиха в изявление, че ще сътрудничат на всяко разследване.

Междувременно източници твърдят, че развитието е доказателство за решимостта на Китай да национализира Alibaba и Ant Group. “Определено ще има резултат, след като започнаха разследването. Това вероятно идва от най-високите нива,” казва Сонг Цин, специалист по финансовата индустрия пред Радио “Свободна Азия”.

Предполага се, че планът за национализиране на Alibaba идва от самия връх на управляващата комунистическа партийна структура, като дори изданието People’s Daily, което е свързано именно с ККП, е написало, че “антимонополната работа на правителството ще доведе по-добро развитие“. Освен това се посочва, че борбата срещу монопола трябва да се засили, за да се предотврати разширяването на капитала.

С напредването на антитръстовото разследване Китайската народна банка, Китайската комисия за регулиране на банковото дело, Китайската комисия за регулиране на ценните книжа и Държавната администрация по чуждестранна валута също ще се включат в разследването срещу Alibaba.

През октомври Си Дзинпин, китайски президент и генерален секретар на ККП, заяви, че планът е Китайската икономика да стане по-държсавно контролирана и основана на вътрешното търсене. Наблюдатели смятат, че китайската политическа икономика е пред големи промени, а Дзинпин е способен дори да промени модела на имотна собственост в страната.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author