20 април, 2024

Вътрешните доставки на смартфони в Китай през 2020 г. са паднали с 20,4% спрямо предходната година, показват данните на правителството. Цифрата за 2020 г. е 296 млн. за разлика от 372 през 2019 г. Това е пряко отражение на коронавирусната криза върху веригата за доставки и търсенето, но и говори за продължаваща тенденция за потребителите, да запазят телефоните си за по-дълго време, преди ъпгрейдването с нов модел.

2020 г. стартира с надежда за доставчиците на смартфони да бъдат постигнати сериозни продажби, поради необходимостта от нови устройства, съвпадащи с разрастващите се 5G мрежи в Китай. Но през първата половина на годината местните марки Oppo, Vivo и Xiaomi Corp отбелязаха рязък спад на доставките, докато Huawei, водещата китайска марка от висок клас, продължи да расте като пазарен дял.

През втората половина продажбите на Huawei се забавиха, тъй като търговските ограничения, наложени от Вашингтон на компанията, влязоха в сила, блокирайки доставката на критични компоненти. Oppo, Vivo и Xiaomi увеличиха производството с надеждата да завземат този дял.

Apple пък пусна първите си телефони с поддръжка на 5G в Китай миналата есен.

Производителите на телефони са изпратили общо 25,2 милиона смартфона до потребители в Китай през месец декември, отбелязвайки 12,8% спад на годишна база, според CAICT.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author