25 април, 2024

Сингапурските полицейски сили (SPF) вече могат да получават данни от TraceTogether за криминални разследвания, стана ясно от министърът на вътрешните работи Дезмънд Тан. Според Наказателно-процесуалния кодекс, полицията е опълномощена в получаването на всякакви данни, което включва и TraceTogether – платформа за проследяване на COVID-19 контактни лица.

Тан уверява, че правителството ще опазва данните, предоставени от физически лица и ще въведе строги мерки за тяхната защита. Единствено оторизирани служители ще имат достъп до потребителската информация.

В декларацията за поверителност на сайта TraceTogether пишеше, че данните ще се използват само за проследяване на потребители, но след актуализация на 4-ти януари, съобщението вече гласи, че събраната от TraceTogether информация може да се използва при обстоятелства, при които безопасността и сигурността на гражданите са засегнати или са били засегнали.

Сингапурските полицейски сили са оправомощени съгласно Наказателно-процесуалния кодекс да получават всякакви данни, включително данни от TraceTogether, за наказателни разследвания“.

Съгласно Закона за публичния сектор (държавното управление) държавните служители, които безразсъдно или съзнателно разкриват данните без разрешение или злоупотребяват с тях, могат да бъдат глобени или затворени до две години, или и двете, казва Тан.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , ,
Author