20 април, 2024

Колата ви, в зависимост от това колко е нова и какви възможности има, може да събира информация за местоположение, кога вратите й са били отворени и дори звукозаписи. Това гласи доклад на NBC. Там се използва примерът на Джошуа Весел, който е обвинен в убийство, тъй като камионът на жертвата има запис на гласа му по време на убийството. Докладът разглежда и компания, наречена Berla Corp., която е изградила бизнес от извличането на тези данни от името на полицията.

Но не само полицията е в състояние да получи тази информация. NBC споменава и мъж от Австралия, който е използвал приложение за достъп до данни в реално време от Land Rover на бившата си приятелка. Той не само е имал достъп до информация за колата, но и е успял да я контролира. Мъжът е могъл да да включи и изключи колата дистанционно както и да отваря и затваря прозорци.

Сърцевината на проблема е, че споделяме личните си данни с все повече и повече устройства, а системите, на които разчитаме, за да поддържаме тези данни в безопасност, стават все по-сложни. Ако наистина искаме да се справим с проблема, може да се наложи да погледнем сериозно автомобилите си и да се замислим колко информация им е нужна наистина.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,