23 април, 2024

Лоша Коледа се случи на руската борса за криптовалути Livecoin, която публикува съобщение на официалния си сайт в навечерието на Коледа, гласящо, че са били хакнати и е загубен контрол над някои от своите сървъри. От Livecoin предупредиха клиентите си да спрат да използват услугата.

Според публикации в социалните мрежи атаката изглежда се е случила през нощта между 23 и 24 декември. Изглежда, че хакерите са поели контрола над инфраструктурата на Livecoin и след това са продължили да модифицират обменните курсове до гигантски и нереални стойности.

Преди администраторите на Livecoin да успеят да получат обратно достъп до някои от техните системи в края на 24 декември, обменният курс на Биткойн се е увеличил от редовните $ 23 000 / BTC до над $ 450 000 / BTC, Ether нараства от $ 600 / ETH на $ 15 000, а цената на Ripple се увеличава от $ 0.27 / XRP на повече от $ 17 / XRP.

След като обменните курсове са променени, тайнствените нападатели започват да осребряват сметки, генерирайки гигантски печалби.

В съобщението, публикувано на уебсайта, администраторите на Livecoin описват инцидента като „внимателно планирана атака, която е подготвена, както предполагаме, през последните няколко месеца“.

Изгубихме контрол над всички наши сървъри, бекенд и възли. По този начин не успяхме да спрем услугата си навреме, като нашите новинарски канали също бяха компрометирани“, казаха от компанията.

В момента ние частично контролираме интерфейса и така можем да поставим това съобщение“, добавят те.

Докато основният уеб-базиран портал за обмен прекъсва, Livecoin настоятелно призовава потребителите да спрат да депозират средства и да извършват транзакции чрез други интерфейси като API на сайта и мобилни приложения.

От Livecoin заявиха, че е уведомил местните правоохранителни органи, а същевременно сайтът е под контрол на хакерите, които са оставили следното съобщение: “Добър опит, Livecoin, но ви остават два дни”.

Според CoinMarketCap, Livecoin е класиран като 173-та борса за криптовалута в интернет, с около 16 милиона долара ежедневни транзакции. Сайтът е активен от март 2014 г.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , ,
Author