19 април, 2024

Стефан Буйнов е Department manager R&D на Anakatech в София повече от 3 години. Той има сериозен опит в софтуерната индустрия и е работил както за не много големи български компании като Bianor и Blue Edge Bulgaria, така и за големи международни корпорации като Axway и Accenture. Започва професионалното си развитие като инженер по поддръжката на популярен български софтуерен продукт за счетоводство и през годините заема различни инженерни и мениджърски позиции.

Г-н Буйнов Вие сте Department manager R&D в Anakatech, една от водещите компании в разработката на игри. Бихте ли споделили ​какво според вас определя една компания от софтуерния бранш като успешна?

Освен чисто финансовият аспект, който е важен, е от съществено значение да има и подходяща среда за привличане и задържане на добри професионалисти, които да имат възможност да работят по интересни проекти със съвременни технологии и инструменти за разработка. Необходимо е да се положат усилия хората в компанията да се чувстват продуктивни и оценени като им се предложи стабилност, доверие и подходяща работна среда и култура.

Според вас колко важен е мениджмънтът за развитието на дадена софтуерна компания? А екипът?

Екипът във всяка софтуерна компания е от първостепенно значение. Основна роля на мениджмънта би следвало да бъде изграждането и поддържането на нивото в екипа високо. Взаимоотношенията в работен и личностен план са ключови за успеха на един екип. Подкрепата, откритата комуникация, кариерното и експертно развитие са водещи при управлението на нашите мениджъри. Компетентните професионалисти предпочитат да работят с други компетентни професионалисти и в този контекст е от съществено значение да се полагат усилия за привличане на най-добрите кандидати в процеса на подбор и задържането им в компанията след това.

Отрази ли се кризата на Anakatech? В какъв аспект?

От бизнес гледна точка имаше леки колебания и в едната, и в другата посока без драматични промени. А финансовата стабилност на компанията ни позволи да не спираме с разрастването на екипите и да продължим да наемаме хора. Интересен аспект на пандемията беше, че без предварителна подготовка и без сериозно планиране, успяхме да преминем на режим за работа от вкъщи буквално за два дни без сериозни сътресения.

Цялото интервю със Стефан Буйнов предстои да излезе в ЧАСТ II на специалното издание на DevStyleR „ТОП Софтуерните Компании“, за което можете да се абонирате безплатно! 

    Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
    Author