25 април, 2024

Bosch Sensortec разработи революционен самообучаващ се сензор за движение, който добавя изкуствен интелект (AI) към преносими устройства: BHI260AP self-learning AI sensor. Много фитнес тракери или умни часовници предлагат много ограничен брой дейности, които могат да бъдат проследени и не разпознават надеждно дейностите поради различни стилове на изпълнение, оборудване, височини и  нивата на енергия на потребителите – това е проблемът, който Bosch иска да реши.

Сензорът позволява на производителите на преносими устройства да осигурят високо персонализирано проследяване на упражненията чрез самообучаващ се AI софтуер в сензора. Той разпознава и се адаптира към голямо разнообразие от движения и е в състояние да научи всяка нова фитнес дейност, която се основава на повтарящи се, циклични модели. Следователно потребителите могат да бъдат обучаващи и обучавани едновременно.

Самоубочаващият се AI сензор ще промени начина, по който потребителите взаимодействат със своите фитнес устройства, от еднопосочен подход до интерактивен начин на обучение“, казва д-р Стефан Финкбайнер, CEO на Bosch Sensortec. “Този нов сензор съчетава дългогодишния опит на Bosch Sensortec в интелигентните сензори за движение със високата ни компетентност в разработването на иновативен софтуер.”

Софтуерът се предлага със стандартен набор от повече от петнадесет предварително научени фитнес дейности, така че не се изисква обучение преди употреба. В допълнение, той притежава четири функции: обучение, персонализация, автоматично проследяване и подобряване.

Режимът на обучение предлага на потребителите възможност да добавят нови фитнес дейности като им позволява да персонализират устройството според индивидуалните си нужди. Функцията за персонализация позволява на потребителите да адаптират съществуващите, предварително научени дейности към техния индивидуален стил, увеличавайки точността на преброяването на калории и анализите на активността. С функцията за автоматично проследяване потребителите могат автоматично да проследяват фитнес дейностите без каквато и да е ръчна намеса и да анализират интензивността и честотата на дадена дейност с течение на времето – подпомагайки както тренировки за издръжливост, така и силови тренировки.

Производителите могат да добавят нови фитнес дейности, без да се налага да модифицират софтуера или да се нуждаят от оригинален набор от данни. Тези нови “прехвърляеми” упражнения могат да се предоставят от треньори или звездни спортисти, позволявайки база за сравнение с най-добрите и обучение от експерти или просто от приятели на потребителите. Това повишава стойността на устройствата и силно помага на производителите да се разграничат от конкуренцията.

Тъй като AI е на самия сензор, само при крайният потребител, не е необходима връзка с cloud или дори смартфон. Това пази личните данните и означава, че дейностите могат да бъдат непрекъснато проследявани и анализирани, без да е необходима интернет връзка или свързване към телефон. Edge AI също така минимизира латентността и консумацията на енергия, което означава, че потребителите могат да получат бърза обратна връзка в реално време и удължени интервали на зареждане на своите устройства.

Новият сензор се предоставя на производителите като интегрирано System in Package (SiP) решение, което включва хардуер, софтуер и вграден AI. Това намалява времето и разходите за разработка и намалява времето за пускане на пазара. В допълнение към самообучаващия се AI софтуер, Bosch Sensortec предлага широка гама от софтуерни решения за BHI260AP. Производителите могат просто да заредят необходимия софтуер върху сензора, за да дадат възможност за решения, насочени към конкретни случаи на употреба, включително проследяване на ориентацията, проследяване на позицията (PDR) и плуване. Сензорът разпознава четири различни стила на плуване: пеперуда, гръб, бруст и свободен стил. Тъй като BHI260AP е напълно програмируем сензор, производителите могат да създадат свой собствен персонализиран софтуер, който да бъде вграден в BHI260AP или да качат персонализирани решения в зависимост от типа потребители. За да защити тези персонализирани решения от неразрешена употреба, интелигентният програмируем сензор предлага цифров подпис.

За да улесни още повече разработването на AI базирани решения, Bosch Sensortec предлага платка за приложения, заедно с BHI260AP shuttle board, която може да бъде свързана безжично чрез Bluetooth Low Energy (BLE) към смартфони.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,