16 април, 2024

Гергана Кирилова е HR Generalist в Software AG. Нейният път в компанията започва през 2020 г., а опитът и в областта на човешките ресурси наброява над 5 години.
Роксана Панкова е HR Assistant в Software AG. Тя е в редиците на компанията повече от три години и основните и ангажименти са свързани с организирането и провеждането на интервюта с кандидати за работа в компанията.

Какво определя една компания от софтуерния бранш като успешна?

Гергана Кирилова: За мен успешна компания в софтуерния бранш е тази, която е продуктивна и задава/определя нивото за качество и иновация. Размерът, разпознаваемостта и другите видими признаци нямат отношение към успеха, ако зад тях няма визия, идея за бъдещето и не носи промяна в света.

Може ли в България да се развива успешен бизнес? Защо? Какви са плюсовете и минусите?

Гергана Кирилова: Не съм развивала собствен бизнес, но вярвам, че никъде по света това не е лесно. Визията, далновидността и отдадеността, които са необходими за успех не зависят от държавата. В голямата си част мненията, че не можеш да правиш бизнес в България, са рационализация и оправдание за собствената недостатъчност. Около себе си имам примери на успешни бизнес начинания, въпреки трудностите от политически и икономически характер. Разликата често е и в дефиницията на успех и очакванията.

Колко важен е мениджмънтът за развитието на дадена софтуерна компания? А екипът?

Гергана Кирилова: Основната работа на мениджмънтът е да създаде благоприятна среда, в която да се развият ефективни и балансирани екипи. Добрата симбиоза между мениджмънт и екип предопределя развитието и успеха на компанията.

Как се отрази кризата? Защо някои фирми увеличиха приходите си, а на други се наложи да преструктурират бизнеса си?

Гергана Кирилова: Според мен компаниите, които съхраниха и увеличиха приходите си го дължат на гъвкавата политика и подход към ситуацията. Тези, които не се променят и не се адаптират бързо към новата среда постепенно губят активи, проекти, служители. Ключът е да си проактивен, а не реактивен на средата.

Доколко технологиите, с които работи дадена софтуерна компания, определят нейното пазарно развитие?

Гергана Кирилова: В софтуерния бранш технологиите са от съществено значение, определят темпа и ‘живота’ на продуктите, които създават.

Повече бенефити или по-високо заплащане е приоритет за служителите?

Роксана Панкова: Тук трябва да се търси златната среда между добро заплащане, за да се чувства удовлетворен служителя, и бенефити, които да бъдат в полза, а не за пълнеж.

Цялото интервю с Гергана Кирилова и Роксана Панкова предстои да излезе в ЧАСТ II на специалното издание на DevStyleR „ТОП Софтуерните Компании“, за което можете да се абонирате безплатно. 

    Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
    Author