27 февруари, 2024

Една от най-необичайните учебни години – 2020-2021, вече е в разгара си. Въпреки трудностите българският екип зад платформата Smart Classroom е в подкрепа на учители и ученици, като им предоставя ефективна онлайн среда за обучение с разнообразие от функционалности и инструменти. Онлайн образованието обаче се оказа изпитание, особено за преподавателите, които трябва да задържат интереса и дисциплината в клас, без да имат физически достъп до своите ученици.

Изпитанията, на които бяха подложени и учители и техните възпитаници през 2020 г., за пореден път засвидетелстваха необходимостта от активно прилагане на новите технологии в образователния процес и свързаните с тях методи на преподаване. Платформата Smart Classroom може да осигури и двете – и пълноценна среда за преподаване онлайн, и иновативна технология, с която уроците „оживяват“ пред децата.

Приложението Smart Classroom AR, част от платформата Smart Classroom, говори на езика на съвременния ученик. То съчетава два актуални подхода – на геймификацията и използването на добавената реалност – AR (Augmented reality), за да предложи визуално и интерактивно учене. Към днешна дата в него има над 600 упражнения с добавена реалност, разработени от български учители с помощта на единствения по рода си в България инструмент за създаване на образователни ресурси с добавена реалност – Smart Create AR.

За да създаде упражнение с добавена реалност, учителят трябва първо да се регистрира в платформата Smart Classroom. След като влезе в профила си, в таба „Ресурси“ учителят избира опцията за създаване на AR упражнение. Това става с помощта на някой от седемте шаблона за конкретен вид задача – за сортиране, за подреждане в определена последователност (хронологична или пространствена), за разработване на тестове с текст, изображения или 3D обекти. Пълният процес по създаване на ресурси с добавена реалност е представен в самостоятелно ръководство.

Учителят споделя своите ресурси с добавена реалност, като изпраща на учениците съобщение в платформата, а те ги изпълняват в приложението Smart Classroom AR, като сканират QR кода или въведат ПИН кода на упражнението. Използването на Smart Create AR не изисква специални технически умения и познания, а за запознаване с възможностите на инструмента и особеностите на различните видове упражнения екипът на Образование 5.0 провежда обучения, които носят квалификационни кредити.

Smart Classroom е проект, част от политиката за корпоративна социална отговорност на Samsung Electronics България.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author