18 април, 2024

Вътрешната мейл комуникация в Министерството на финансите и търговията на САЩ е била проследявана от руски хакери. Поне това твърдят хора, запознати с въпроса и добавят опасенията си, че разкритите досега хакове могат да бъдат върхът на айсберга. На този етап официалните говорители не издават много информация освен тази, че с разследване на случая са ангажирани Агенцията за киберсигурност и сигурност на инфраструктурата, както и ФБР.

Разбира се, в изявление, направено във Facebook, руското външно министерство определи обвиненията като поредния неоснователен опит Русия да бъде обвинена в кибератаки и кибер заплахи срещу американската администрация.

Все пак съществува сериозно притеснение, че хакерите, насочени към Министерството на финансите и Националната администрация за телекомуникации и информация на Министерството на търговията, са използвали подобен инструмент за проникване в други правителствени агенции, а въпросното проследяване на имейли най-вероятно датира още от лятото.

Това е много по-голям случай отколкото само една агенция,” споделя запознат със случая. “Това е огромна кампания за кибершпионаж, насочена към правителството на САЩ и неговите интереси”.

Атаката представлява предизвикателство за входящата администрация на новоизбрания президент Джо Байдън, тъй като служителите разследват каква информация е открадната и се опитват да установят за какво ще бъде използвана. Не е необичайно широкомащабните кибер разследвания да отнемат месеци или години.

Смята се, че шпионите са се намесили чрез тайно подправяне на актуализации, публикувани от ИТ компанията SolarWinds, която обслужва държавни клиенти в изпълнителната власт, военните и разузнавателните служби, съобщават от Ройтерс. Самата методика е скриване на злонамерен код в легитимни софтуерни актуализации, предоставени на целеви обекти от трети страни.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author