11 май, 2024

Мартин Нейчев е Software Engineering Manager в Ocado Technology. Той има над 10 годишен опит в софтуерната индустрия, а пътят му в компанията започва преди 3 години. Той ръководи цели 4 екипа и е основна движеща сила в продуктите на компанията, които променят начинът на пазаруване на милиони хора по света. Мартин ни разказва за своята работа, иновациите и Ocado Smart Platform – най-развитата платформа за електронна търговия на хранителни стоки.

Мартин, какво те провокира да започнеш да програмираш? Имаш бакалавърска степен по Компютърни науки в ТУ-София.

Още от малък се интересувам от технологичния напредък и това, как той може да ни помогне в ежедневието. Но ме интересуваше също, как нещата работят отвътре и именно това доведе до дипломата ми от ТУ-София. Вероятно приятелите ми от университета помнят, че в първата година аз почти нямах никакви умения и познания и в програмирането, а ето, че сега ръководя 4 екипа от интелигентни софтуерни инженери, които създават системите, поддържащи нашите високо автоматизирани складове. Така че, мога да кажа, че програмирането вече е до мен всеки ден в работата ми. Всичко започна от любопитство и страст, и именно те ме мотивираха напред.

Ти си оценен професионалист с повече от 10 години опит и нещо повече – дори си сред първите ръководители на екипи в Ocado Technology от отварянето на софийския офис на компанията през 2017 г. Можеш ли да ни споделиш повече за пътя си в компанията?

Когато мой приятел ми сподели за Ocado Technology, нямах особена представа за компанията. Но първото което ми направи страхотно впечатление бе процесът на интервюиране. Тогава, както и сега, компанията не е единствено фокусирана в наемането на софтуерни инженери с чудесни умения по програмиране, а в наемането на хора, които пасват на фирмената култура и екипа. Това е изключително важно. Другото, което събуди интерес в мен, бе мисията на компанията да трансформира бъдещето на търговията с хранителни стоки, използвайки различни иновации като роботи, изкуствен интелект, машинно обучение и др. Определено Ocado е вълнуващо място за работа, на което човек може да тества и работи с най-новите технологии, а също така да разширява и тества границите на технологиите, които споменах – AI, ML и т.н. Определено е много удовлетворяващо да осъзнаваш как работата ти влияе на милиони хора по света и улеснява тяхното пазаруване – прави го по-задоволително и удобно.

Ти заемаш позицията Engineering Manager през 2019 г. В момента си отговорен за 4 екипа, които пък са изключително важни за Java back-end разработката на Ocado Smart Platform – най-напредналата end-to-end платформа за електронна търговия, изпълнение и логистика. Ще ни разкажеш ли повече за платформата и нейните предизвикателства?

Екипът ни се разрасна значително и в момента е силно оценен за добре свършената си работа, която играе ключова роля в сферата на автоматизацията на роботи в Ocado. Ние имаме огромната мисия да създаваме най-модерните и иновативни продукти, които да помагат на нашите инженери и техници по света, да поддържат хардуера по ефикасен и интуитивен начин. Това е от голямо значение за напълно автоматизираните складове на бъдещето, опериращи без човешка намеса. Нашата визия е да вземем превес на технологиите в насока mobile и web приложения, AI, ML, интуитивен UX и т.н. За пример, нашата Healthcare система, базирана на Java, може да открива проблеми в ранен стадий и да дава решение за справянето с тях чрез минимални усилия. Част от нашата култура е да доставяме тези важни възможности. Ние се учим, експериментираме и растем постоянно. Именно това води и до приемането на Ocado Smart Platform от различни търговци по света. И именно поради този ни растеж, ние сме нащрек за още интелигентни софтуерни инженери, които да се присъединят към нашата мисия в София.

Кои са технологиите в основата на иновативните решения, предлагани от вас? Какъв е технологичният стак, който използват екипите, които управляваш?

Нашата бизнес част среща различни технологични предизвикателства, свързани с обработката на различни събития, управлението на големи количества данни, подсигуряването на нашите способности и устойчивост. Гъвкавостта и популярността на Java, както и нейната зрялост, я правят идеален избор за построяването и поддържането на нашите back-end услуги. Разработили сме и вътрешни инструменти около Java, които ни позволяват по-бързата разработка на приложения. При front-end частта използваме React и TypeScript, като също разполагаме с вътрешни инструменти и framework технологии. Колкото до средата ни за изпълнение, то там сме се спрели на AWS и някои от най-добрите услуги като ECS, Kinesis, SQS, DynamoDB, RDS и т.н.

По какъв начин използвате умните технологии за откриването и разпознаването на потенциалните проблеми?

В процеса на нашата работа, ние събираме огромно количество данни, които нашите специалисти комбинират със симулации от нашия софтуер. По този начин успяваме да направим прогнозни анализи и превантивна поддръжка. Всички операционни и сензорни данни, генерирани от нашите роботи, биват изпратени към cloud, след което ML Healthcare системата открива потенциалните проблеми. Този подход е изключително ползотворен не единствено за подсигуряване на ефикасността на нашите операции. Той същевременно ни помага да тестваме функционалностите, създавайки синтетична среда, в която измерваме рисковете от решенията, които взимаме за нашите системи и тези на партньорите ни.

Разполагаш ли с време за кодене? Или си повече отдаден на управлението на хора и екипи?

За съжаление, писането на код е едно от нещата, за които вече не разполагам с време. За щастие обаче, инженерната мениджърска позиция в Ocado Technology е свързана с технологична част и отговорност за системите ни, което означава, че все пак участвам в много високо технологични дискусии. Друг сериозен аспект от моята роля е свързан с хора – подкрепата спрямо моите екипи в това да доставят най-доброто на което са способни. Културата в компанията е изключително важна и поради тази причина ние наистина се стараем да създадем среда, в която всички да се учат и развиват постоянно. Това, добавено към възможността да работят по вдъхновяващи проекти, които променят ежедневието на хората.

Какво смяташ за работата от вкъщи? По някакъв начин променя ли процеса, мотивацията и продуктивността?

Определено пандемията е много предизвикателна, но автономност и сътрудничество винаги са били едни от нашите ценности. Това означава, че нашите колеги напълно разбират ролята си и защо техният принос е много важен. Те могат сами да определят своите цели и да ги постигат по гъвкав начин. Направихме някои промени, които да помогнат на дистанционните процеси на работа. Например, подобрихме документацията си, така че виртуалните интервюта и наемания на служители да са по-ефикасни. Заменихме физическите срещи около бялата дъска с онлайн инструменти. Използваме Google Meet, а наскоро въведохме и нова система за ангажиране на служителите, в която те могат да споделят как се чувстват, пред какви предизвикателства са поставени и т.н. Освен това, създадохме и методика, по която хората могат да се допитват до senior лидерите. Това е важно, защото по този начин всички се чувстват подкрепени в своите трудности. Друго важно, което прилагаме, е насърчаване на хората да си почиват. Ясно е, че в момента пътуванията са ограничени, но все пак всеки има нужда да презареди батериите си и да не достигне до преработване.

Какво представлява Ocado Smart Platform и как комплексните продукти, които разработвате, спомагат функциите и?

OSP е най-напредничавата платформа за електронна търговия на хранителни стоки и тя позволява на търговците да оперират онлайн. Изключително полезна е за доставка на покупки и е създадена, за да е печеливша, скалираща и устойчива за нашите партньори, независимо от техните индивидуални необходимости. Сърцето на OSP стои в нейните високо автоматизирани складове, в които роботи, роботизирани ръце и други механизми, успяват да доставят поръчка от 50 предмета в рамките на минути. За да успяват тези складове да извършват функциите си по най-добрия начин, то хардуерът трябва да работи ефикасно. Тук се намесва и нашата система. Отделът ни разработва продукти, които позволяват на техниците и инженерите по света да извършват всякакъв вид поддръжка и поправка, по възможно най-лесен начин. Нашите екипи имат огромно влияние в целия процес и успяваме да привлечем още и още търговци по света.

Ocado Smart Platform е революционен продукт. Какво е неговото бъдеще и въобще – на какъв етап е светът от преминаването към автоматизирани складове?

Тези складове са на хоризонта на търговците от известно време, но сега, поради пандемията ускориха своя ход, давайки възможност на клиентите да пазаруват онлайн.
За пример, онлайн покупките на хранителни стоки във Великобритания преди пандемията бе 7%, докато сега е 13%. Този тип пазар вече не е нещо екзотично, а е начинът по който хората искат и имат нужда да пазаруват. От две десетилетия Ocado Technology е с фокус в разработването на иновативни и модерни технологии за автоматизация. Ето, че успяхме да създадем добра икономика с нашите автоматизирани складове, както и незабравимо потребителско изживяване. Резултатът от тези две десетилетия на проучвания и разработка ни е довел до изпълняването на модерната ни визия. За пример, едно от решенията ни за вземане на предмети от робот в склад се случва без роботът да е наясно с това, какъв предмет взима. Все пак, докато бъдещето е свързано с фокус върху такъв тип решения, то за нас има смисъл изследването и разучаването на още нови възможности, използвайки познанието, което вече имаме.
Например, обсъждаме как можем да доставяме прясна храна до потребителите, използвайки автоматизирано приготвяне в нашите кухни. Но каквото и да е бъдещето на автоматизацията, то ние сме сигурни, че ще е много вълнуващо и се радваме да бъдем среда задаващите посоката.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author