16 април, 2024

Иван Русев е част от управленския екип на Experian Bulgaria. Ръководил е екипи в България, Малайзия, Индия, САЩ и Латинска Америка. В света на технологиите е от 22 години и е имал възможността да участва в изграждането на няколко нови софтуерни продукта.

Какво се крие зад дефиницията “ТОП Софтуерна Компания”?

Силен екип, следващ ясна визия и постигащ високи резултати.

Какво определя една компания от софтуерния бранш като успешна?

Успешна компания е, компания с утвърдена култура на непрестанно учене и усъвършенстване. Място където можеш да даваш идеи и да получиш подкрепа в тяхната реализация.

Може ли в България да се развива успешен бизнес?

Успешните примери са навсякъде около нас. Анализирайки ИТ индустрията виждаме впечатляващ растеж всяка година, а примерите са във всеки сектор (R&D, outsourcing, ИТ услуги). Experian е един от успешните примери на глобална организация със значимо присъствие в България. Центърът е припознат като ключов за компанията и в последните години се разраснахме до над 1000 професионалисти в сферите на R&D, analytics и product development и delivery.

Колко важен е мениджмънтът за развитието на дадена софтуерна компания? А екипът?

В успешните и зрели компании е важен всеки, но най-важна е екипността. Модерните софтуерни компании се ориентират към така наречените „Продуктови екипи“, където ролите все повече се припокриват и всички гонят обща цел. Важно за всеки е да поема отговорност в собствената си роля, да бъде адаптивен и да припознава крайната цел като своя. Ролята на мениджмънта е да създава и осигурява средата, да подпомага и води, когато е нужно.

Доколко технологиите, с които работи дадена софтуерна компания, определят нейното пазарно развитие?

Технологиите са важни, но са само един от многото фактори. Може би най-важното е познаването на самия пазар, от какво има нужда (без значение дали го осъзнава), какви са тенденциите в момента, какви са движещите сили и играчи. А пък технологиите са основният инструмент за адресиране на тези нужди, особено когато са предоставени от креативни и адаптивни компании.

Цялото интервю с Иван Русев предстои да излезе в специалното издание на DevStyleR „ТОП Софтуерните Компании“, за което можете да се абонирате безплатно. 

    Тагове: , , , , , , , , , , , ,
    Author