20 април, 2024

Виктор Андонов е ръководител на развойния център Devexperts България и наблюдава глобалните технологични операции в пазара на Балканите. Той ръководи продажбите, продукцията и управлението. Притежава множество експертни познания за различни индустрии, които включват логистика, електронно образования, финансови услуги, обработка на защитени B2B интернет транзакции, система от база данни и др.

Може ли в България да се развива успешен бизнес? Какви са плюсовете и минусите?

Разбира се, че може. Факторите, които помагат са много добрата ИТ инфраструктура, наличието на талантливи специалисти с международен опит, нисък плосък данък, относителна стабилност, подобряваща се градска инфраструктура. Също така природата и географията на България предлагат фантастични възможности за отдих. Още един факт, който е от изключителна важност – нашите ИТ специалисти си останаха (или се върнаха) в родината. Вярно е, че трябва да им плащаме конкурентни заплати, но талантите са на родна земя. Много е жалко, че това не се случи в много други отрасли на индустрията.

Повече бенефити или по-високо заплащане е приоритет за служителите?

Това е много сложен казус. Въпрос по-скоро на изкуство е да се намери разумен баланс. Основната трудност е да се определят бенефити, които да могат да се ползват от почти всички колеги. Също трябва да се има предвид, че нашите колеги сравняват предимно заплатите с приятелите си от другите фирми. По-рядко бенефитите. Най-важното е да не се забравя, че целите са различни. Заплатата е заслужено възнаграждение за изпълнени задачи, докато бенефитът е жест на компанията с цел да подобри качеството на живота на нашите колеги. Да се създаде атмосфера на приятелство и комфорт, както и да се постигне по-умерен work-life баланс.

Цялото интервю с Виктор Андонов предстои да излезе в специалното издание на DevStyleR „ТОП Софтуерните Компании“, за което можете да се абонирате безплатно.

    Тагове: , , , , , , , , , , , , , ,
    Author