18 юли, 2024

Светлин Съев е Operations Manager във Westernacher Solutions AG и с 10 години опит в софтуерния бранш. Той вярва, че сигурността и стабилността, както и позитивната атмосфера са ключови за служителите на една компания, а офис средата е основополагаща за успешните компании и продуктивността.

Какво определя една компания от софтуерния бранш като успешна?

Правилното й позициониране в конкретна бизнес ниша и добра разпознаваемост от клиентите в сектора.

Колко важен е мениджмънтът за развитието на дадена софтуерна компания? А екипът?

Мениджмънтът и екипът са еднакво важни и взаимосвързани. Мениджмънтът трябва да работи в синхрон и да насърчава и развива екипа на компанията. В същото време екипът трябва да има доверие в уменията на мениджмънта и да вярва, че води компанията в правилната посока.

Доколко технологиите, с които работи дадена софтуерна компания, определят нейното пазарно развитие?

Технологиите със сигурност са важни, но пазарното развитие се определя по-скоро от успешно и оптимално решение на конкретни бизнес проблеми.

От значение ли е броят на служителите за успешното развитие на компанията? Кои са “скритите оръжия” на ТОП компании?

Не броят, а качеството на служителите е определящо за успешното развитие на компанията. Ако компанията успява да привлече правилните хора, които споделят сходни виждания, желания и имат подходящите умения и опит, то това е предпоставка за успех.

Какви тактики прилагат ТОП компаниите за задържане на служителите?

Наблюдават се все повече варианти и тактики – програми за лоялност, бонуси за препоръчани нови кадри, опция за придобиване на акции на компанията и др.

Повече бенефити или по-високо заплащане е приоритет за служителите?

Заплащането е важна съставна част и е един от определящите фактори за удовлетвореността на служителите, но не трябва да бъде самоцел и единствен инструмент на компанията за задържането им. Допълнителните социални придобивки са важни дотолкова, че показват отношение към хората, също така те могат да бъдат
„плюса“, който да наклони везните в полза на компанията.

Цялото интервю със Светлин Съев предстои да излезе в специалното издание на DevStyleR “ТОП Софтуерните Компании”, за което можете да се абонирате безплатно.

    Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , ,
    Author