3 юни, 2023

Кристина Илиева е специалист „Маркетинг и комуникации“ в Taxback Group от 2016 година насам. Кристина работи пряко с екип „Човешки ресурси“, с които се грижат за всички вътрешнофирмени практики, свързани с подбора, задържането и развитието на служителите, както и с популяризиране на компанията сред местните университети и кандидатите за работа.

Какво определя една компания от софтуерния бранш като успешна?

Поради спецификата на компанията, в която работя, в последните няколко години имам привилегията да наблюдавам паралелно развитието на няколко различни фин-тех бизнеса. Няколко са факторите, които според мен отличават най-добрите в бранша: инновативно мислене и желание за постоянно усъвършенстване от „главата“ на бизнеса, отдадеността на екипите, които се впускат във въвеждането на новите технологии и не на
последно място добрата синергия вътре в самия екип.

Как се отрази кризата? Защо някои фирми увеличиха приходите си, а на други се наложи да преструктурират бизнеса си?

За наша радост коронавирусът не е оказал пагубно влияние върху дейността ни. „Таксбек Груп“ предоставя разнообразни финансови услуги на глобални компании, които не са съсредоточени само в една индустрия или регион. Дори и по време на пандемията ние продължихме да функционираме активно и на нито един от бизнесите ни не се е наложило да преустанови своята дейност. Специално в нашия случай добрата диверсификация на дейностите ни ни позволява да поддържаме относителна стабилност. Кризата подложи на изпитание цели сектори. В този ред на мисли развитието на продуктите и услугите и преструктирирането на бизнеса са единствения възможен сценарии за оцеляване на много компании.

Повече бенефити или по-високо заплащане е приоритет за служителите?

Не мисля, че има еднозначен отговор. За най-младите високото заплащане е водещо. Ако попитате някой от служителите ни над 30 и със семейство, най-вероятно ще чуете здравното осигуряване, гъвкавото работно време или сигурността. За да бъдат доволни различните типове служители, то фирмата трябва да предоставя конкурентно за пазара заплащане и добър микс допълнителни придобивки. В подобна комбинация смятам, че
всеки може да открие истински важните за неговото удовлетворение фактори.

Цялото интервю с Кристина Илиева ще излезе в специалното издание на DevStyleR „ТОП Софтуерните Компании“, за което можете да се абонирате безплатно. 

    Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , ,
    Author