20 април, 2024

Тони Герджиков е Senior IT and DevOps Manager в PokerStars. Неговият път е някак предначертан още от ранна възраст, когато се запалва по технологиите, и ето че сега след години опит в сектора, той е на ключова мениджърска позиция във водеща компания. Както сам казва, за да си мениджър трябва да си комуникативен и да изпитваш емпатия към хората, с които работиш и именно това е най-важното за добрата екипна работа. Как се управлява екип, какво прави една компания успешна и какви са плановете на PokerStars, разберете от Тони Герджиков.

Г-н Герджиков, разкажете ни за старта на кариерата Ви. Какво ви насочи към ИТ сектора?

Винаги съм се интересувал от електроника и техника. Като дете попаднах на една детска книжка за роботика в книжарницата. На последните страници имаше тема за програмиране на робот на „Бейсик“ за „Правец 16“ . Също така бях възхитен от робота „Робко 01“, който можеше да поставя пинг-понг топче в консерва. Тогава имаше така наречените „кръжоци“ по техника в местния „Младежки дом“, както и добра техническа литература в библиотеките. Като дете нямах пари за касетофон и сам си сглобих и запоих първия Hi-Fi усилвател с тонколони от стар телевизор. Него го свързах към компютъра, за да пускам MP3-ки. За мен хардуерът и софтуерът винаги са вървели ръка за ръка. За младите хора днес има много повече възможности за експериментиране, например работа с Arduino и Raspberry PI.

Какъв е пътят от разработчик на софтуер до Senior IT and DevOps Manager в една от водещите компании в бранша – PokerStars?

На първо място човек трябва да е комуникативен и да обича да работи с хора. Не всички, които са технически грамотни, обичат или могат да работят добре с хора. Това е моята суперсила. За един мениджър е важно да има и емоционална интелигентност, познания по психология, емпатия. Един от най-полезните курсове, които посетих, беше за културните различия на различните националности. Това много ми помогна да водя успешно международни проекти. Колкото до позицията ми, то след 15 години в индустрията, тя е някак логическо
продължение на моята кариера. Но аз също се интересувам от психология и личностно развитие, което ми помага да разбирам себе си и колегите по-добре. В свободното си време водя и различни тренинги, или обучавам стажанти. Да виждам как хората израстват с моя помощ е много удовлетворяващо.

Какво, според Вас, определя една компания от софтуерния бранш като успешна?

За мен една компания е успешна, когато хората от един екип се чувстват като най-добри приятели и в понеделник идват с желание в офиса, за да се видят с колегите. Трябва да има и баланс между работа и свободно време, и компанията да полага усилия хората да се чувстват специални, обгрижени и сплотени. Няма компания, която не иска да задържи най-можещите си хора.

Цялото интервю с Тони Герджиков предстои да излезе в специалното издание на DevStyleR „ТОП Софтуерните Компании“, за което можете да се абонирате безплатно. 

    Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
    Author