23 април, 2024

Борислав Борисов е Ръководител “Човешки ресурси” в УлтраПлей, като работата му в компанията продължава вече 5 години. В тази си позиция той е пределно наясно с правилната методика на това, как една успешна компания привлича и задържа талант, и кои са основните качества, които кандидатите търсят в една организация.

Какво се крие зад дефиницията “ТОП Софтуерна Компания”?

Това е компания, която побеждава на пазара. Побеждава не само в пазара на услугите и продуктите, които предлага, но и на пазара на труда. Позовавайки се на ресурсно-базиран възглед на американския професор по стратегически мениджмънт Джей Барни (Barney, 1991), топ софтуерната компания се гради на 2 вътрешни фундамента, създаващи условия за устойчиво конкурентно предимство. Първият е автентична организационна култура, а вторият е привличане, изграждане и ангажиране на топ специалисти.

Какво определя една компания от софтуерния бранш като успешна?

Нейната балансирана карта за оценка на резултатите (Balanced Business Scorecard). Една софтуерна компания създава устойчиво успех, чрез стратегическо учене и фокус върху клиентите, служителите, културата и процесите си.

Може ли в България да се развива успешен бизнес? Какви са плюсовете и минусите?

Разбира се. Собствен бизнес в България е по-добре от живот в странство. Вярвам, че България е предлагала и продължава да предлага човешки капитал и среда за развитие на успешен софтуерен бизнес. Разбира се, има различни показатели за успеха. Например, успехът може да се измери чрез позитивната обратна връзка, дълготрайните бизнес отношения и постигнатите високи резултати в сферата на дейност – като започнем от оценката на клиенти до получаването на награди. В тази връзка, ние се гордеем с постигнатото през последните 10 години и с отличията, както от нашите клиенти, така и от многобройните ни награди в онлайн игралната и ИТ индустрия.
Сред предизвикателствата бих посочил дългосрочната тенденция за отваряне на нови развойни ИТ центрове в страната. Разрастващата се война на пазара на труда може да се превърне в основен дългосрочен минус, ако не създаваме достатъчно квалифицирани кадри.

Колко важен е мениджмънтът за развитието на дадена софтуерна компания? А екипът?

Мениджмънт – екип е измамно разделение в свят изискващ гъвкави организационни структури и самоуправляващи се автономни екипи. Мениджмънт в софтуерни компании е по-скоро процес, отколкото група хора. Мениджмънт и екип заедно създават конкурентно предимство на пазара.

Цялото интервю с Борислав Борисов предстои да излезе в специалното издание на DevStyleR “ТОП Софтуерните Компании”, за което можете да се абонирате безплатно. 

    Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
    Author