26 април, 2024

Независимо на кой футболен отбор сте поддръжник, няма как да не се впечатлите от  новия стадион на Тотнъм Хотспър, който е факт от април 2019 г. „Шпорите“ – един от  най-добрите футболни клубове в английската висша лига, изграждат свръхмодерен  стадион с авангардни технологии, за да зарадват феновете си и същевременно да  увеличат максимално собствения си бизнес успех. Новият интелигентен стадион е  дигитален във всяко едно отношение – от вградената инфраструктура, която включва  охрана, билети, продажби, надписи и излъчване, до свързаното изживяване от следващо  поколение за феновете. В основата на подобреното и персонализирано клиентско  преживяване са консултантските услуги на HPE Pointnext и решенията на Aruba Mobile First.

 

Заданието в началото на проекта е повече от амбициозно – да се построи най съвременния в технологично отношение стадион в света с уникално изживяване за  феновете, и резултатът е налице. Освен липсата на опашки и невероятните халби за  бира, които се пълнят отдолу, едно от първите нововъдения, които феновете забелязват,  е качеството и достъпността на безплатната безжична мрежа. На новия стадион на  „шпорите“ е осигурено 100% Wi-Fi покритие чрез 1641 Wi-Fi точки за достъп от HPE Aruba. Безжичната мрежа с висока плътност на покритие е възможна, благодарение на  иновативната архитектура „Pico cell“, при която Wi-Fi точките за достъп са монтирани под  седалките и така се осигурява високоефективна връзка за всичките 62 062 фена на  стадиона.

„HPE е стратегически технологичен партньор, осигуряващ сигурна свързаност,  жизненоважна за оптималното опериране на всички процеси на стадиона“, казва  Виржиния Недева, мениджър Бизнес развитие за Aruba, компания на Hewlett Packard  Enterprise в България. „Това включва инфраструктурата на основната кабелна мрежа,  чрез която функционират критични услуги като видеонаблюдение, системи за управление  на сгради, аудио-визуални системи, продажба на билети и много други …“, допълва тя.

Технологията е в основата на изживяването на феновете, залегнала във визията за  стадиона – публиката да се потопи в една различна атмосфера. Дисплеи с голям екран,  аудио системи, умни търговски обекти, цифрови табели, системи за достъп и т.н., всички  са свързани през мрежата.

Не е тайна, че освежаващите напитки са важен елемент в спорта, поради което на  стадиона има 65 обекта за храни и напитки, включително собствена микропивоварна и  отличена със звезди на Мишлен кухня. Това стимулира публиката и предоставя безброй  възможности за прекарване на повече време на стадиона. Инсталирани са 700 HPE  Bluetooth beacons (бийкъни), които, заедно с приложението на „шпорите“ ‘Official Spurs  App’, предоставят услуги за установяване на местоположение, а именно – помага на феновете бързо да се ориентират към барове, ресторанти, търговски обекти наред с  други интересни функции. Освен това улеснява свързването и срещите с приятели в  публиката.

Бийкън технологията помага и на ръководството на стадиона да оптимизира и  персонализира изживяването на феновете, като събира данни за натовареността в  реално време. Например, ако в „The Goal Line Bar” на Южната трибуна, считан за най дългия в Европа бар със своите 65 метра, има струпване на фенове, оперативният  персонал ще го засече и ще изпрати допълнително служители. Също така, ако опашката  за една тоалетна е много по-голяма в сравнение с останалите, персоналът може да  насочи запалянковците към алтернативи чрез умните дисплеи на стадиона и известията в  приложението. По-краткият престой по опашки дава много по-добро изживяване за  феновете.

Използването и анализирането на данни от интелигентната периферия в реално време  по такъв начин променя правилата на играта по отношение на ефективното провеждане  на спортни и развлекателни мероприятия. Освен че предоставя на оперативния екип на

Тотнъм Хотспър информация за публиката в реално време, данните се анализират в  детайли след всеки мач. Например, чрез проследяване на историческите данни за потока  на движение, клубът може да идентифицира пикови часове и местоположения, така че да  съобрази броя на персонала със съответното търсене. Ефективността на търговските  обекти спрямо футбола може да бъде по-добре разбрана и възможностите за приходи да  бъдат оптимизирани чрез планиране и проактивни съобщения на база интереси.

Тагове: , , , , , , ,