20 април, 2024

RobCo грабна наградата за иновация на конкурса Младежко Техническо Творчество в Горна Оряховица с роботът RS-01. Роботът има за цел да реши проблема с липсата на работна ръка в индустрията. Притежава голяма гама от възможни приложения – може да нанася антикорозионни покрития, да извършва заваръчни дейности и като цяло да се включва в  гъвкаво автоматизирана производствена система (ГАПС) спрямо нуждите на даденият поточен възел.

“Тъй като автомобилостроенето е в шокова ситуация по време на карантината създадохме за нуждите на българската индустрия достъпно решение – 6 осен робот, който е във функционални тестове”, споделя Теодор Георгиев, един от създателите на RS-01.

Роботът е проектиран, реализиран и тестван в продължение на 9 месеца от Росен Христов (конструктор-механика), Георги Маринов (конструктор-електроника), Теодор Георгиев (ОС архитектура). Изграден е изцяло от български части, с изключение на двигателите, които също се планира да бъдат произвеждани в България. В момента се водят преговори за серийно производство на робота. Сред основните предимства на RS-01 е това, че е с управление в реално време и е по-евтин от гледна точка на части в сравнение с други роботи в същата категория. Обхватът му е 1,77 метра.

 

Създателите на робота са взели предвид двата принципни подхода към изграждането на стратегията на управление, а именно управление, базирано на „предписаното“ и „действителното“ поведение на обекта.

В първия случай, алгоритмите за управление са съставени на базата на „очакваното“ от тях поведение. Появата на неизправности не се предвижда и води до нужда от намесата на сервизния персонал за установяване и отстраняване на неизправността.

Във втория случай, алгоритмите за управление са съставени на базата на „реалното“действие на обектите, предполагащо, както коректното, така и некоректното им поведение, т.е. появата на грешки и неизправности.

Естествено са преценили са, че вторият подход е по-добър и затова са избрали него за системното си решение. Той обаче, изисква по-сложни алгоритмични решения, увеличение на информационните обеми и реализирането на по-комплексна функционалност.

Тагове: , , , , , , , , ,