23 април, 2024

В следващите няколко години растежът на cloud computing сферата ще е значителна, след като бизнесите са наясно, че пътят води към повече разходи за миграцията на различни приложения и услуги. Прогнозата е, че харчовете в тази насока ще достигнат 304.9 милиарда долара за 2021 г., което е с 18.4% повече от разходите за 2020 г. – 257.5 милиарда.

Тази информация идва от Gartner и определено може да се каже, че нейната връзка с наличната световна пандемия, е напълно логична. Със затварянето на множество магазини, офиси и други бизнеси, определено мнозина съзряха cloud услугите в очите си, като спасител.

Вицепрезидентът на Gartner, Сид Наг, споделя, че поради пандемията, повечето организации са се насочили към спестяването на пари и оптимизирането на ИТ разходи, поддържайки дистанционен вариант на работа и резултатът е, че почти 70% от използващите cloud услуги, планират повишаване на разходите си в именно тази насока.

Наг също така прави паралел със станалото популярно т.нар. “ново нормално”, като казва, че то е именно приемането на cloud решения в ядрото на операциите в дадена организация или бизнес.

Изображение: Gartner

В тази таблица от изследването на Gartner, ясно може да се види кои “as a service” услуги ще се покачат и с колко в идните две години, както и как са се развили спрямо предходната. Определено можем да кажем, че SaaS остава като най-развит сектор на cloud computing пазара и изглежда, именно той ще претърпи най-сериозен растеж за идната година – 16%. Интересно е, също така, че разходите за SaaS намаляват от 2019 г. за 2020 г.

Способността за on-demand и мащабируемите cloud модели да бъдат ефективни от гледна точка на разходите, създава необходимостта в организациите рязко да ускорят техните планове за дигитална трансформация на бизнеса,” споделя Сид Наг.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , ,
Author