20 април, 2024

Европейският cloud проект GAIA-X ще трябва да покаже, че може да осигури по-голяма стойност за CIO на европейските компании, от средния доставчик на този тип инфраструктура. Докато AWS, Microsoft Azure и Google Cloud продължават да разширяват обхвата на своите услуги, ако GAIA-X не успее да се докаже до средата на 2021 г., се описва в доклад от аналитичната фирма Forrester, инициативата няма да просъществува на пазара.

GAIA-X е амбициозна инициатива, стартирала миналия юни, ръководена предимно от министри от Франция и Германия, които са решени да създадат облачна екосистема, защитена от законите на ЕС. Идеята е да се създаде пазар на облачни услуги, към който всеки доставчик може да се присъедини, при условие че се придържа към правилата – защитата на данните и прозрачността.

GAIA-X, има за цел да улесни потребителите чрез сигурен обмен на данни между индустриите, с унифицирани стандарти и сертификати, като свързва различни облачни услуги от европейски и неевропейски компании в една система.

Идеята да се изгради GAIA-X, до голяма степен, е мотивирана от желанието да се намали зависимостта на Европа от чуждестранните cloud доставчици.

Съществуват обаче някои опасения относно поверителността. Един конкретен спорен въпрос е така нареченият Clarifying Lawful Overseas Use of Data (CLOUD), който позволява на американските власти да изискват достъп до данните, хоствани от доставчиците на съхранение в САЩ, дори ако тези данни се намират в чужбина. В Европа, родното място на GDPR, законът CLOUD е особено недолюбван.

Проектът GAIA-X беше представен от еврокомисаря Тиери Бретон като начин „да вземем съдбата си в свои ръце“ и стартиран по-рано тази година със срок до Q1 2021 г, но проектът не напредва достатъчно бързо.

„На този етап, ако щяха да спазят срокът за първото тримесечие на 2021 г., бихме очаквали, че ще има много по-завършени дефиниции на технически стандарти и демонстрирани случаи на употреба“,  сподели анализаторът от Forrester, Пол Маккей, който е автор на доклада.

Но не всичко е изгубено. Откакто GAIA-X беше обявена за първи път миналата година 150 различни компании, изследователски институти и асоциации допринасят за инициативата. Сред тях са Bosch, BMW или EDF, които открито похвалиха фокуса на проекта върху прозрачността и сигурността.

Вместо да създава копие на AWS, Azure или Google Cloud, GAIA-X е предназначена за конкретни случаи, които включват силно чувствителни данни като здравеопазване, финансови услуги, производство и др.

Докато спазват принципите на GAIA-X, Amazon, Google или Microsoft, са добре дошли да се включат в инициативата. С други думи, европейският облак трябва да се разглежда като хиперзащитено допълнение към съществуващите cloud доставчици, а не като техен заместител.

GAIA-X има реална стойност, но проектът не се движи достатъчно бързо. Стандартите, които са необходими за функционирането на инициативата, трябва да бъдат формализирани и тепърва ще бъдат постигнати споразумения за подходи за изпълнение.

Дори след като подробностите бъдат изяснени, GAIA-X ще успее само ако убеди ИТ директорите, че европейската облачна платформа се справя по-добре с работни натоварвания от конкурентите.

Засега обаче анализаторът Пол Маккей съветва ИТ директорите да не заменят съществуващите си доставчици. Според докладът му, дори след като GAIA-X е напълно функционална, вземащите решения трябва да изчакат докато европейската платформа се докаже като добра алтернатива на чуждестранните услуги. Превръщането на визията за европейски облак от мечта в реалност ще бъде безпрецедентно предизвикателство, но дали GAIA-X ще го направи, не е съвсем сигурно.

Тагове: , , , , , , ,