27 февруари, 2024

Министерството на правосъдието на САЩ иззе Bitcoin на стойност 1 милиард долара, свързани с известния сайт Silk Road, неведнъж свързван с търговия на наркотици, откраднати кредитни карти, търговия на оръжия и дори поръчкови убийства. По-рано през седмицата бе забелязана маневра на 70 000 Bitcoin-и, за които се счита, че имат общо с незаконния Silk Road.

Това е най-голямата сума от криптовалути, която до момента е конфискувана от Министерството на правосъдието на САЩ. “Silk Road бе най-големият пазар за незаконна дейност за времето си,” споделя адвокатът Дейвид Андерсън. Самият сайт е закрит още през 2013 г. “Успешното обвинение срещу създателя му през 2015 г., остави лежащ въпроса – къде отидоха всички тези пари,” допълни Андерсън.

Той вярва, че след изземането на този 1 милиард, въпросът за парите поне частично е разрешен, след като те вече са притежание на правителството на САЩ. За разследването е използвана third-party компания, която наблюдава и анализира транзакциите на Bitcoin пазара. По този начин, нишката води до неизвестно лице, за което се вярва, че е хакнало средствата от Silk Road, а на 03.11 те стават собственост на САЩ.

Относно дейността на Silk Road, то създателят Рос Улбрихт е осъден на цели две доживотни присъди за пране на пари, хакерство и трафик на наркотици.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author