25 април, 2024

Advanced Micro Devices (AMD) обяви, че купува Xilinx за 35 милиарда долара в сделка, която ще обедини двата производителя на чипове в Силициевата долина и ще ускори и без това бързите сливания и изкупувания в индустрията. Според експерти, сделката поставя AMD на ново място в конкуренцията с Intel в момент, когато глобалната пандемия засилва търсенето на технологии.

“Сливането с АМD ще подпомогне да ускорим растежа на бизнеса ни, свързан с осигуряване на хардуер за центрове за данни и ще ни помогне да разширим клиентската си база на повече пазари”, заяви Виктор Пенг, главен изпълнителен директор на Xilinx.

Глобалната пандемия, при която милиони хора остават у дома означава повече срещи в Zoom, повече онлайн поръчки и повече ъпгрейди за компаниите, които, от своя страна,  водят до огромна нужда от компютърни чипове.

Огромното сливане на AMD и Xilinx става факт  в сезон на множество сделки в полупроводниковата индустрия. Само през миналия месец Nvidia заяви, че ще купи Arm Holdings за до 40 милиарда долара и ще създаде изследователски център за изкуствен интелект в Кеймбридж, Англия. През юли Maxim Integrated Products бе закупен от Analog Devices за повече от 20 милиарда долара.

Интересен е фактът, че акционерите на Xilinx ще получат 1,7234 акции на AMD за всяка акция на Xilinx, която притежават, или приблизително $143 на акция.

Като резултат от сделката акционерите на AMD ще притежават около 74% от обединената компания, докато тези на Xilinx – приблизително 26%.

Сливането ще даде на AMD силно портфолио от високопроизводителна процесорна технология, съчетаваща процесори, видео карти, FPGA, така наречените Adaptive SoC и софтуерна експертиза, за да се бори за глобалното лидерство.

Изпълнителният директор на AMD д-р Лиза Су ще поеме ръководството на обединената компания като главен изпълнителен директор.

Досегашният CEO на Xilinx, Виктор Пенг ще се присъедини към AMD като президент, отговарящ за инициативите за бизнес и стратегически растеж в Xilinx. В момента тече процедура по одобрение на сделката от регулаторите и акционерите на двете компании. Сливането се очаква да бъде завършено до края на следващата година.

Тагове: , , , ,