25 април, 2024

Александър Иванов е Senior Software Engineer, екип Funding Circle в Questers. Той е е изключителен професионалист с широки познания и голям хъс. Колегите му го описват като умен, прецизен и отзивчив.

Кого номинирате за “Developer на фокус”? 

Александър Иванов, Senior Software Engineer, екип Funding Circle в Questers

Каква е причината да го номинирате?

Александър е изключителен професионалист с широки познания и голям хъс. Непрекъснато следи новите тенденции в бранша и се опитва да ги прилага в работата си. Той е един от старшите програмисти в екипа, като e работил както като софтуерен, така и като DevOps инженер. Това му дава по-всеобхватен поглед върху процесите в екипа и му помага да върши работата си още по-добре.
Сашо също активно работи и подкрепя различни образователни инициативи. През пролетта води курс по програмиране в TUES, технологично училище, което той самия е завършил, водил е курсове и във ФМИ. Освен това много пъти е участвал и като доброволец в уоркшопите на Rails Girls.

Опишете неговите професионални качества.

Като колега той е много отзивчив, винаги готов да помогне с някой заплетен казус. Освен това има дълбоки познания за технологиите, с които работи и голямо внимание към детайла.

Разкажете ни повече за него като личност.

Сашо е стриктен човек и държи на правилата. Тренирал е шах и все още много обича да играе. Предполагаме от там идва силно развитото му аналитично мислене. Освен това е много любознателен и има голяма обща култура. Понякога ни изненадва със странните факти, които знае.

Можете ли да опишете как протича неговият работен ден?

Денят му започва с преглед на мейлите. В 9:30 се събираме на онлайн кафе, което към момента замества сутрешното кафе и кратките разговори в офиса. След това се захваща със задачите за деня. В 11:45 имаме общ разговор с колеги от Лондон, на който обсъждаме дали някой има нужда от помощ с дадена задача и какъв е планът за деня.
Подозираме, че в следобедните часове намира няколко минути за почивка, които заместват предишният му навик да играе джага в офиса.
Сашо е привърженик на баланса между работа и свободно време. Затова затваря лаптопа в 18:00 ч., но само за да отвори друг, за да разпусне с някоя игра или да гледа Стар Трек.

Какви са предизвикателствата пред него? По какви проекти работи?

В момента работи по интеграцията на т.нар. Coronavirus Business Interruption Loan Scheme – компенсаторна програма на Великобританското правителство за подпомагане на малкия и среден бизнес. Това е мащабен проект от голямо значение за бизнеса на Funding Circle.

Случва ли му се да помага на свои колеги за изпълнението на техните задачи?

Да, редовно помага на колеги с различни казуси, пред които се изправят в ежедневната си работа.

Ако трябва да го опишете с 3 думи, какви ще бъдат те?

Умен, прецизен и отзивчив.

Взима ли участие в инициативи на компанията? Какви? Има ли свои инициативи?

Да, активно се включва в инициативи на компанията като благотворителните ни базари например. Също, както споменахме, регулярно води курсове по програмиране и участва в различни доброволчески инициативи.

Какви са хобитата му?

Обича да играе шах, да гледа филми и да пие бира с приятели.

Каква музика слуша? Как се забавлява?

Акустични кавъри на популярни песни.

Интересува ли се от гейминг?

По-скоро да.

Кое предпочита – Android или iOS? Защо?

Android.

Какъв е стилът му? 

Casual.

С кои езици за програмиране борави? Кои са предпочитаните от него?

Ruby, Perl и C, като Ruby е любимият му.

Бихте ли разказали интересна случка, свързана с него/нея?

В чат дискусия между колеги от офиса в София и Лондон, ръководителят на един проект, по който Сашо работеше написа: “I want the plan for deployment and test written in the ticket Sasho, then we could proceed.”, а друг колега от Лондон попита „What is Sasho?“.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , ,