20 април, 2024

Онлайн дискусията на DevStyleR “Пътят нагоре: Академиите, програмиране и ИТ” с гости Светлин Наков и Маргарита Наумова отговори на множество въпроси, свързани с едно от най-важните звена за ИТ сектора – образованието. Прогресът за технологичния сектор в България е факт и гостите на уебинара бяха единодушни, че университетското образование в последните години губи позиции, спрямо професионалните образователни центрове, които са основен източник на кадри за ИТ индустрията.

Развитието е сериозно и ние непрестанно се адаптираме и от двете страни – като компания и като обучителен център. Подобрението в професионалната квалификация и образованието на служителите в компаниите са ориентирани основно в конкретни технологии и ключовата роля е в преподавателите и техния опит. Професионалното обучение има за цел в рамките на кратко време да постигне предаването на опита и достигането до сериозно ниво. В този смисъл, хората все повече избират обучителните центрове според инструкторите и това, което се предлага като качество. Търси се повече интерактивност с повече средства и ефективност. Това е начинът, по който се печелят клиенти и се създава предвидимост на бизнеса,” сподели Маргарита Наумова, основател на компанията Инспирит и SQL Master Academy.

Светлин Наков, основател на Software University, също коментира темата, като сподели, че в цял свят именно професионалните образователни центрове са се развили изключително много до ниво конкуриране на университети, академии и училища.

Хората се научиха, че за да започнеш работа и професия, са необходими знания и умения. Това се потвърждава и от големите играчи като Google, които заявиха, че се интересуват именно от знания и умения, а не от дипломи. Това се знаеше отдавна, но по някакъв начин в момента е формализирано. Има няколко типа академии. Едните работят с малки групи и при тях преподавателя успява отблизо да държи контакт с обучаемите. Друг вид са масовите академии като Coursera и Udemy. Те са създадени да имат хиляди потребители едновременно и разчитат на общност – учещи едновременно, без толкова персонализиран подход. Но е факт, че сега има много информация. Преди години беше геройство да се сдобиеш с книга, от която можеш да научиш нещо. Но ето, че това изчезна и обучението премина във видео вариант. Някои платформи до ден днешен представляват библиотека от визуални материали, в които просто натискаш “next”. Аз лично не съм почитател на това, защото колкото и да са добри видеата, те не предлагат обучение, а предлагат гледане,” сподели Светлин Наков и завърши с това, че доброто обучение всъщност, е самата практика.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author