21 юли, 2024

Рекордни 27 участници премериха своите сили в най-голямото досега състезание с дронове в България. Събитието се проведе на 3 и 4 октомври в София Тех Парк и събра фенове на иновативния и бързо развиващ се спорт от много български градове.

Състезанията с дронове са една от най-атрактивните нови форми на спорт, при която се използват изключително бързи безпилотни апарати тип куадрокоптер (с четири перки), като участниците гледат през специални очила картина, предавана директно от дрона (First person view).

Това прави подобни събития изключително атрактивни и е причина за бързото увеличаване популярността на този спорт в световен мащаб. Надпреварата се организира в рамките на българския проект за популяризиране на дроновете Drone ARENA, реализиран от Асоциация “Обединено Дрон Общество” и клуб “Дрон Екстрийм”, с подкрепата на София Тех Парк, които за поредна година предоставиха терен за провеждането на състезанието. То беше проведено по международните правила и стандарти на оMultiGP – най-голямата международна организация за дрон състезания. Участващите дронове бяха с големина до 250 мм. (диагонално междуосие) и
тежест до 700 грама.

В края на турнира публиката стана свидетел на истинска битка между представители на трите най-големи български града, които по всеобщо мнение бяха с изключително изравнени възможности. Самият финал се проведе във формат две от три и в крайна сметка той беше спечелен от Димо Щерев от Пловдив. На второ място се класира Антони Георгиев от София, а на трето остана Кристиан Саралиев от Варна.

Спонсори на събитието бяха Red Bull и Drones.bg, който осигури наградите за победителите.

“Когато започнахме да развиваме този нов спорт в България, общността се броеше на пръсти. Днес тя включва все повече хора от цялата страна и постепенно от субкултура се превръща в масов спорт. Големият брой участници и най-вече – множеството фенове, дошли да гледат събитието като публика, показва, че този процес тепърва ще се засилва. Това беше последното състезание у нас за тази година, но вече обмисляме календара за 2021 година и той ще е много интересен” – сподели Антон Пулийски от Асоциация “Обединено Дрон Общество”.

Тагове: , , , , , , , , , , ,
Author