25 април, 2024

Дистанционният модел стана доста актуален в последните няколко месеца и светът достигна до заключението, че е напълно възможно да съществува и в този си вид. Липсата на физическо присъствие не е задължително да означава промяна в плановете и поради тази причина всеки, който има намерението да се образова или доквалифицира в ИТ сферата, то напълно може да го направи. За тази цел ще разгледаме – кои професионални образователни центрове, позволяват онлайн обучения, курсове и програми.

DevStyleR направи проучване, свързано с образователните центрове в България, като се допита до тях – какво предлагат, кои са техните топ курсове, имат ли програми за начинаещи или пък такива за senior програмисти.

MNKnowledge, например, е място, което замества присъствената форма, а освен Web, Mobile и Database предлага и IoT курсове. Обхващат както Junior и Mid-Level, така и Senior програмисти. В графата с онлайн курсове попада и SoftUni, които предлагат разнообразен пакет от различни технологии за мобилна, уеб, IoT разработка, Fullstack и Database, като освен, че са сред най-популярните академии за стартиращи в ИТ сектора, то при тях има и възможност за доквалифициране и придобиване на допълнителни познания.

Bulitfactory, освен онлайн модела си на обучение, предлага и безплатни, и курсове за начинаещи. Това е удобен вариант за всеки, който би искал да тества своите ИТ способности, без да се налага това да му коства финансови средства. Топ курсът на Bulitfactory e именно “Основи на програмирането”.

Devise Expert също работят в насока курсове за начинаещи, но имат и такива за mid-level програмисти с опит между 3-5 години, а сред предложенията им може да се намери програмиране за Web, Mobile, както и ставащата все по-интересна ниша на Database.

Както предходните примери, Software Academy също има богато портфолио от онлайн курсове, сред които и безплатни обучения. В категориите им също са намесени Web, Mobile, Database, Fullstack development, а най-посещаваните им курсове са тези за Java, C# и Python.

Vratsa Software School е друг сериозен вариант за начинаещите, търсещи безплатни курсове по Web и Mobile, като дори най-посещаваният курс на софтуерното училище е “Основи на програмирането”, а най-търсената технология от клиентите е Java. Vratsa Software School предлага и обучение за ученици.

Но независимо дали са платени или безплатни, присъствени или дистанционни, то професионалните образователни центрове, училища и академии в България, притежават високо ниво и разнообразие в предлаганите програми.

Относно ИТ образованието в България, DevStyleR ще проведе онлайн дискусия “Пътят нагоре: Академиите, програмиране и ИТ” на 07.10.2020 г. от 19:00 ч., в която именно основният пък в кариерата, преминаващ през образованието, ще бъде разгледан с помощта на нашите гости – Светлин наков, Co-Founder, Innovation и Inspiration Manager в Software University и Маргарита Наумова, Founder и CEO на Inspirit.

Бъдете с нас и задайте своите въпроси! Можете да се регистрирате на съответния ЛИНК.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author