17 април, 2024

Facebook заведе дело срещу две компании за създаване и разпространение на злонамерени разширения към Chrome, които са събирали потребителски данни без разрешение от сайтовете на Facebook и Instagram. Разширенията са UpVoice и Ads Feed, и са достъпни в официалния магазин от ноември 2019 г. За този период са достигнали над 5000 и 10000 инсталирания.

Компанията BrandTotal, създател на UpVoice, примамва потребителите да инсталират разширението от Google Chrome Store, като предлага различни плащания под формата на онлайн карти, в замяна срещу инсталация. Това е практика, която сериозно подвежда потребителите. По подобен начин, компанията Unimania пък, свързана с Ads Feed, обещава на инсталиращите разширението за браузъра, членство в елитна група, влияеща върху рекламните решения на корпорации с милиарди долари.

От Facebook обаче, са убедени, че тези практики са лоши и се изпълняват с цел измама, така че да се достигне до събирането на данните на потребителите. Според съдебните документи, подадени от компанията, тези разширения крадат потребителска информация от Facebook, Instagram, Amazon, Twitter, LinkedIn, Pinterest и YouTube. Става въпрос за класическия пакет – име, user ID, пол, дата на раждане, семеен статут, локация, предпочитания към реклами, интереси и т.н. Всичко това, като следствие на инсталирането, се използва с цел маркетингово разузнаване.

Но освен това, от Facebook разчитат и по-голяма схема. Вярването е, че всъщност двете компании са една и съща, защото използват почти еднотипен код за източване на данните, а освен това информацията отива към едни и същи сървъри. От социалната мрежа изискват забраняване на всякакъв достъп на компаниите до уебсайтовете на Facebook и Instagram, както и блокиране от правото за разработване на още разширения за браузъри.

Все пак и UpVoice, и Ads Feed са все още достъпни. Въпреки многократните опити на Facebook да ги свали, от Google не са предоставили отговор. Unimania бе замесена и в друг подобен скандал, след като през 2018 г. от AdGuard разобличиха четири разширения за Chrome, които събират данни от потребителите на Facebook – без разрешение.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author