19 април, 2024

Александрина Механджийска е на 15 години от Благоевград. Тя е ученичка в музикална паралелка в НХГ “Св. Св. Кирил и Методий”, а интересите ѝ са повече от разнообразни – пиано, вокал, езици, speedcubing, медицина и дори експериментира в сферата на графичния дизайн. От една година, също така, е активен член на Български младежки Червен кръст, но ето, че определя за най-голяма нейна страст програмирането. Именно поради тази причина записва “Основи на програмирането” в СофтУни – курс, който завършва с пълно отличие и както тя казва, с лекота.

Как се запали по информационните технологии? Какъв беше момента, в който разбра, че искаш да се занимаваш с тях?

Да си призная, в началото интересът ми бе провокиран по-скоро от финансовата гледна точка на професията, материалът ми се струваше сух и еднотипен. Мислех, че няма никаква емоция, беше толкова далеч от музиката, с която се занимавам от толкова много години. Поинтересувах се от възможни начини на обучение в тази сфера, разгледах предложенията на няколко академии и на Софтуерния университет. SoftUni ме впечатли с иновативните методи на преподаване, с отлично подготвените преподаватели, които са едни от най-добрите програмисти в страната, както и с това, че се набляга много на практиката, което според мен дава много по-добри шансове за реализация след завършване на вътрешната програма. Още в началото на обучението ми в университета се оказа, че програмирането не е никак скучно, а напротив. Дори е едно голямо предизвикателство.

Твоето постижение е изключително сериозно и дава много голяма заявка за кариера в света на технологиите. Мислила ли си за тези неща? С какво би искала да се занимаваш, каква компания или кое направление в ИТ сектора?

Специалността ми е JS Web Developer, което означава, че с езика, който изучавам – JavaScript, ще имам възможност за в бъдеще да се развивам в две области – front-end и back-end. С други думи, мога да бъда full-stack developer. Още е много рано да мисля за работа и компании, но в едно съм сигурна – желая моето бъдеще да е в програмирането.

Можеш ли да ни издадеш тайната? Как се завършва SoftUni с пълно отличие?

Спокойно мога да кажа, че курсът, който завърших, не бе никак труден за мен. Да, положих и труд, реших всички възможни задачи в сайта на университета, но истината е, че просто ми се отдава, защото в основата на софтуерното инженерство стоят алгоритмичното мислене и логиката. Неща, които не са ми чужди.

Как ти се струва отношението към технологиите на твоите връстници?

Мисля, че има още много какво да се желае в тази насока. Безспорно има ученици, които са много напреднали в света на технологиите, но според мен са твърде малък процент. Масово подрастващите мислят, че безпроблемното боравене в социалните мрежи всъщност е компютърна грамотност, но това далеч не е така.

Според теб необходимо ли е по-сериозно обучение по информационни технологии и в непрофилираните училища? Все пак, технологиите са бъдещето, трябва ли всяко дете да разбира поне малко от програмиране?

Крайно недостатъчни са часовете по информационни технологии в непрофилираните училища, стари (да не казвам излезли от употреба) са компютрите и програмите, които се използват. Има много знаещи учители, които точно поради тази причина не успяват да дадат максимума от себе си. От друга страна пък това пречи и на учениците да бъдат достатъчно мотивирани в тази наука. А относно програмирането, мисля, че би било доста полезно на всеки ученик, но не би трябвало да е задължително, защото ще бъде много трудно за някои.

Кои са любимите ти технологии, с които обичаш да програмираш?

Както вече споменах, основно изучавам JavaScript, имам базови познания и по Python. Бих изучавала и друг език, той ще бъде от back-end групата, но това ще стане след време, след като завърша вътрешната програма на университета.

А в свободното си време занимаваш ли се с програмиране? Във времето между SoftUni и училище, например, имаш ли нещо свое, върху което си работиш или някакъв метод, по който се упражняваш?

По големи проекти все още не съм работила, засега си създавам програми за решаване на математически задачи. Освен задачите на SoftUni, решавам и много задачи от различни coding сайтове.

Какъв софтуер мечтаеш да създадеш, който хората да свързват с твоето име?

Бих искала да бъде нещо, което ще окаже голямо въздействие върху обществото – да бъде мащабно, стойностно, много полезно, да подобри качеството на живот на хората.

Имаш ли ИТ гуру? Някой, който се занимава с технологии и е твой вдъхновител?

Да, знам, че има изключителни специалисти в ИТ сферата, но не бих посочила едно име, възхищавам се на много от тях.

Занимаваш се и с музика, дори това учиш. Как съчетаваш музиката и програмирането?

Занимавам се с поп и джаз пеене от 9-годишна, участвала съм в много конкурси, имам спечелени много награди, била съм и в телевизионни формати. Аз съм и отлична ученичка. Когато човек е организиран, нищо не пречи да съчетава всичките си интереси.

Според теб може ли човек да бъде наистина страхотен и в двете занимания или за да е страхотен в едното, то трябва да се фокусира повече към него?

Може да бъде страхотен и в двете. Ще има моменти, в които едното ще бъде за сметка на другото, след известно време може би обратното, просто трябва правилно да се преценява кога и на какво трябва да се наблегне.

Кое е най-готиното приложение или най-готиният софтуер, който си виждала?

Лично аз, като много зает тийнейджър, съм изключителнo благодарна, че съществува приложението ‘Notion’, защото то ми помага да планирам дейностите си за седмици напред. Полезно е за запаметяване на училищния материал – дава възможност да се имплементират учебните методи active recall и spaced repetition. „Грижи се“ и за личностното ми развитие и продуктивността ми. Това приложение е стимул за развитие в сферата на софтуерното инженерство.

Интервюто проведе Пламен Михайлов

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author