22 юли, 2024

Морската изследователска организация ProMare и IBM обявиха днес, завършването и представянето на автономния кораб Mayflower – автономен изследователски кораб, задвижван от изкуствен интелект и соларна енергия. Проектирането, конструирането и обучението на AI модели продължи две години, а целта на кораба е да плава през океаните и да събира данни за околната среда.

Проектиран така, че да осигури безопасен, гъвкав и ефективен начин за събиране на данни за океаните, новото поколение Mayflower обещава да трансформира океанографията, като работи в тандем с учени и други автономни кораби. Целта е да разбере повече за критични проблеми като глобалното затопляне и замърсяването с микро пластмасови частици, както и да спомогне за опазването на морските бозайници. Компанията ProMare координира научните изследвания, които се извършват съвместно с IBM Research, както и с редица водещи научни организации.

MAS – Mayflower Autonomous Ship, разполага с AI Captain, създаден от разработчиците на ProMare и IBM, което му дава възможност да усеща, мисли и взема решения в морето без реален капитан или екипаж на борда. Новият клас морски изкуствен интелект е подсилен с най-новите модерни изчислителни системи на IBM, софтуер за автоматизация, технология за компютърно наблюдение и софтуер Red Hat Open Source.

Способен да сканира хоризонта за възможни опасности, да вземе информирани решения и да промени курса въз основа на синтез на данните в реално време, автономният кораб Mayflower има повече общо с модерна банка, отколкото със съименника си от XVII век.“, каза Анди Станфорд-Кларк, Главен технологичен директор, IBM Великобритания и Ирландия. “Със способността си да продължи да работи при най-трудните условия, този малък кораб е микрокосмос за всеки амбициозен бизнес от XXI век.”

За да дадат възможност на последователите си по целия свят да се запознаят с MAS и как изпълнява различните си мисии, IBM и ProMare стартираха нов интерактивен уеб портал. Създаден от IBM iX, отделът за бизнес дизайн на IBM Services, порталът MAS400 е проектиран да предоставя актуализации в реално време за местоположението на кораба, условията на околната среда и данни от различните му изследователски проекти. Актуалната прогноза за времето ще бъде излъчвана от The Weather Company, тъй като MAS получава прогнозни данни и информация от новия IBM Weather Operations Center.

В портала има дори чатбот „октопод“ със седем ръце, наречен Artie, който твърди, че се е качил на кораба като пътник. Задвижван от технологията IBM Watson Assistant и създаден в партньорство с европейския стартъп Chatbotbay, Artie е обучен да предоставя информация за MAS и неговите действия в реален и достъпен формат.

MAS400.com е един от най-модерните уеб портали за океански мисии, който някога е създаван“, казва Фредрик Сорейде, научен директор на проекта за автономния кораб Mayflower и член на борда на ProMare. “Защитата на океана зависи от способността ни да ангажираме обществеността с важни въпроси, които са свързани с неговото здраве. Порталът MAS400 е създаден за да прави точно това и да информира хората къде е корабът, с каква скорост пътува, при какви условия работи и какви изследвания провежда. Потребителите могат дори да помогнат на “октопода” Artie да улови хирургически маски, фасове от цигари и други все по-често срещани предмети, замърсяващи океана, от виртуален океан с различни данни и факти.

През следващите шест месеца MAS ще направи няколко изпитания в морето и ще предприеме различни изследователски мисии и пътувания, а през пролетта на 2021 г. ще да се опита да прекоси Атлантическия океан. Трансатлантическото пътуване на MAS ще бъде с подобен маршрут и пионерски дух, както Mayflower от 1620 г., който е направил същото пътуване преди 400 години.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author