20 април, 2024

Предстои шестото издание на ученическия хакатон Hack TUES 6, което ще се проведе през първите два уикенда на октомври. Състезанието, организирано от ученици за ученици, тази година ще се проведе в хибриден формат, като отборите ще работят и ще представят проектите си дистанционно. Откриването предстои да се случи на 1 октомври от 17:30 ч. в Лабораторния комплекс на Sofia Tech Park, като всички противоепидемични мерки ще бъдат спазени. На 11 октомври пък, от 16:00 ч., на същото място ще бъдат обявени и най-добрите проекти по време на церемонията по награждаване.

Специален гост на церемонията по награждаването на Hack TUES 6 ще бъде еврокомисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел, която ще връчи първата награда за най-добър софтуерен проект на хакатона. Специални гости на събитието ще бъдат също Ректорът на Технически университет – София и представители на БАИТ, БАСКОМ и ИКТ Клъстър.

Темата на Hack TUES 6 е Smart City. Емблематичното състезание се организира от екип ученици от Технологично училище „Електронни системи“ (ТУЕС) към Технически университет – София. Участие в надпреварата се очаква да вземат 125 ученици от ТУЕС.

Хакатонът представлява състезание за разработка на технологични проекти в рамките на няколко дни по зададена тема. Тази година за първи път състезанието ще обхване по-дълъг период – от 1 до 11 октомври, като учениците ще имат на разположение три пълни дни за работа по проектите си през първия уикенд на октомври.

Комуникацията с менторите на участващите отбори ще се случва изцяло онлайн. Дистанционно ще се проведат и полуфиналите, в които всички участници ще представят проектите си пред журито.

Ученици от всички паралелки ще разработват софтуерни и хардуерни проекти за модернизация на града. Очаква се да бъдат създадени различни приложения и платформи за услуги, информационни сайтове, както и много смарт-технологии и устройства, които да подобрят градския живот, като допринасят за ефективната консумация на енергия, модернизацията на транспорта и комуникацията, “умно” управление на домакинствата и създаване на игри за развлечение. Освен това участниците ще имат възможността да разработят проект по тема за COVID-19, което ще им позволи да създадат модерни технологични решения за справяне с предизвикателствата, пред които ни изправя глобалната пандемия.

Hack TUES е доказателство и за успешно работещия модел на партньорство между бизнеса и образованието. За поредна година водещи технологични компании подкрепят провеждането на ученическото ИТ състезание. През 2020 г. хакатонът е подкрепен от Experian, SAP, TelebidPro, VMware Bulgaria, Astea Solutions, Kaufland IT Hub, Progress, CPD Ltd., Bosch.IO, Creative Assembly Sofia, DevriX, Dopamine, Ubisoft Sofia. В допълнение десетки ИТ професионалисти се включват всяка година в инициативата като ментори на ученическите отбори и като членове на журито.

Освен награда за най-добър софтуерен и най-добър хардуерен проект, тази година за пръв път ще има и специални награди за най-добра презентация на проект и за любим отбор на публиката. Въпреки че традиционно хакатоните са състезания по програмиране, поради големия интерес на учениците към проекти с вградени микрокомпютърни системи (embedded), от 2019 г. година в Hack TUES се връчва и награда за хардуерен проект. Отличените отбори на първо, второ и трето място ще получат награди на стойност съответно от 1 000 лв., 750 лв. и 500 лв.

Hack TUES е първият и единствен по рода си хакатон в България, организиран от ученици за ученици. Събитието стартира през 2015 г. като инициатива на ученици от Технологично училище „Електронни системи“ към ТУ – София, като няколко издания по-късно, Hack TUES е вече една от емблематичните трибуни за изява на учениците – както като участници в състезанието, така и като доброволци и организатори на мащабната проява.

Хакатонът в ТУЕС е една от най-интерактивните форми за контакт между бизнеса и учениците в нашето училище.” – казва доц. д-р инж. Стела Стефанова, директор на Технологично училище “Електронни системи” към Технически университет – София. “По време на работата си отборите могат да черпят конкретен опит от професионалните си ментори. А, надявам се, и самите ИТ професионалисти се зареждат с вдъхновение и ентусиазъм от работата с учениците.”

Партньори на събитието са и организациите Асоциация за развитие на София, Bulged, Domino’s, COMET ELECTRONICS, Cloud Balkan, Galactic Banitsa, init Lab, IT Step, Ora, Pure Water, Smartcom – Bulgaria AD, Sofia Tech Park и Telelink Business Services. Медиен партньор на събитието е DevStyleR, за което сме изключително щастливи и се радваме да популяризираме младите и иновативни таланти.

Сред отличените проекти в Hack TUES през миналите години са вградено устройство с камера и изкуствен интелект в помощ на незрящите хора, платформа за решаване на геометрични задачи, система за проследяване на автентичността на продукти в търговската мрежа, приложение за резюмиране на текст, използващо невронни мрежи, бот, селектиращ статии според интереса на потребителите, 2D симулация на генетичен алгоритъм. Високи оценки от журито, съставено от ИТ професионалисти в изданията на хакатона, получиха и проектите: система за отдалечено управление на устройства в дома или офиса през мобилен телефон, рисуващ робот, приложение за рисуване с движения на ръката пред камера, програма, която табулира изсвирена мелодия, мобилни игри и други.

Още за Hack TUES 6 може да намерите на сайта на Hack TUES и във Фейсбук страницата на събитието.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author