26 април, 2024

Вероятно Amazon отварят нова страница в методите на разплащане, след като днес обявиха за своята услуга Amazon One, която използва уникалния “подпис” с длан на всеки, за удостоверяване на покупки, както и за преминаване през различни пропуски на офиси, спортни зали, стадиони и др. Разчитането на длани на този етап е ограничено до два магазина Amazon Go в Сиатъл, в които не се изисква контакт с касиер и функционират с чекаут на самообслужване. За целта, потребителите трябва да се регистрират при първото посещение в магазините, като поставят кредитната си карта и следват инструкциите на скенера. При свързване между картата и дланта, то тогава с всеки следващ път, за разплащане е необходимо единствено дланта да бъде сканирана.

На този етап Amazon пускат опцията за тест, но не отричат по-големите си планове за технологията. Те искат да Amazon One да се разшири до още техни магазини на пазара, изпълняващи различни услуги, а също така и в даден момент да може да се прилага от фирми и търговци на дребно, така че да се улеснят покупките на хората. От компанията вярват, че методът с дланите предлага повече поверителност, отколкото други биометрични опции, тъй като не може да се разбере самоличността на човек само с изображение на дланта.

Освен това се изисква някой да направи умишлен жест, като държи дланта си над устройството, за да го използва“, казва Дилип Кумар, вицепрезидент на “Physical retail and technology” в Amazon. “Услугата е безконтактна, което смятаме, че клиентите ще оценят значително, особено в днешно време. Използването на длан като биометричен идентификатор позволява на клиентите да контролират кога и къде използват услугата”.

В блога на Amazon, Кумар също така пише, че изображенията на длани ще бъдат криптирани в добре защитена зона в облака на компанията и никога локално на скенер на конкретен магазин. Допълнение към сигурността ще е и това, че потребителите ще могат да изтрият своите данни по всяко време от сайта на Amazon One.

Пълната информация за Amazon One можете да прочетете на блога на компанията.

Снимка: Amazon

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author