20 април, 2024

Приключи провелата се виртуално 61-ва Международна олимпиада по математика, като българските представители донесоха радост със спечелените сребърен и три бронзови медала в най-престижното за годината състезание. В надпреварата участваха 616 ученици от 105 страни, които решаваха по 3 задачи във всеки от двата състезателни дни – 21 и 22 септември.

Оригиналният план за най-старото състезание по природни науки се състоеше в провеждане в руския град Санкт Петербург, но усложнената ситуация в света във връзка с COVID-19 доведе до преминаването в дигитален формат. Българските състезатели отново се представиха достойно и добавиха 4 медала към колекцията от отличия за България. Ето и имената на наградените олимпийци:

● Борислав Кирилов, 10 клас, ПЧМГ София – сребърен медал
● Евгени Кайряков, 12 клас, СМГ – бронзов медал
● Мартин Копчев, 10 клас, ПМГ Габрово – бронзов медал
● Къонг Виет До, 11 клас, СМГ – бронзов медал
● Стефан Хаджистойков, 11 клас, СМГ – почетна грамота
● Диян Димитров, 11 клас, СМГ – почетна грамота

Ръководител на националния отбор е доц. д-р Станислав Николаев Харизанов (ИИКТ / ИМИ-БАН), заместник-ръководител e гл.-ас. д-р Стефан Владимиров Герджиков (ФМИ на СУ / ИИКТ-БАН). Домакин на отбора беше Институтът по математика и информатика към БАН, а наблюдател от страна на МОМ бе проф. Алекса Малчески (Северна Македония).

Липсата на късмет ни лиши за по една точка от второ сребро на Евгени и още един бронз на Стефан. В отборното класиране България зае 38-ото място със 118 точки.”, споделиха ръководителите непосредствено след закриването.

Борислав, Къонг и Евгени бяха част от националния отбор и на МОМ през 2019 г. (сребърни медали), но имат още куп отличия и от Балкански и Младежки балкански и други състезания. Преди броени дни Мартин пък спечели и сребърен медал от виртуалната 32-а Международна олимпиада по информатика!

Самите организатори бяха осигурили допълнителни занимания на участниците, за да ги накарат да се почувстват част от общността и да вдъхнат доколкото е възможно от усещането за международна олимпиада – лекции и речи от бивши състезатели медлисти, виртуални разходки из северната руска столица и др.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author