16 април, 2024

Ивайло Братанов е IT Business Analyst в Lirex и ментор на един от печелившите отбори в тазгодишното издание на #Габрово Хакатон – Gabrovo Is the best. Младите иноватори разработват приложение, което да оптимизира времето на потребителите в тяхната туристическа обиколка на град Габрово. Благодарение на Ивайло Братанов тази задача бива улеснена, а Exploring Gabrovo предстои да расте със своята визия и перспектива.

Г-н Братанов, как се случи връзката между Вас и отбора Gabrovo is the best?

Предварително бях запознат с идеите на всички отбори, но се изтегли жребий и на мен се падна честта да работя с Gabrovo is the best. За самия хакатон разбрах от Lirex, където целенасочено развиваме иновативни млади хора в екипа ни и подкрепяме такива извън него. Ето, че #Габрово Хакатон е точната инициатива и аз сам проявих желание да участвам.

Какви са впечатленията Ви от отбора и проекта?

Проектът се нарича Exploring Gabrovo и се разработва от отбор от трима души. Пламен Димитров е фокусиран върху клиентския интерфейс или т.нар. front end, Илия Неделчев – върху логиката на клиентските заявки, а Кремена Петкова е насоченa към дизайна и отговаря за потребителското изживяване. Самият проект е иновативно приложение, генериращо туристически маршрути, на базата на заложена комплексна логика в него. Целите са то да е полезно за града и социално-отговорната инициатива. „Въоръжавайки“ с иновативен продукт туристическия бранш, ние спомагаме и самия град. Отборът предоставя Exploring Gabrovo както на Туристически център Габрово, така и на всички потребители, които имат интерес да разгледат и опознаят бързо и лесно града. Искаме да улесним хората в тяхната обиколка. Искаме и да обогатим, и развиваме уменията на участниците чрез работа със заложените иновативни технологии и така да допринесат за вграждането на иновацията в процеса на управлението на туристическите обекти в града. Имам и една моя лична цел – да продължавам да се развивам, като от една страна комуникирам с екипа – млади хора, които имат мисъл за бъдещето и от друга да се докосна до опита на менторите на хакатона, които са експерти от високо ниво.

Лесно ли се сработвате с екипа и какви съвети им давате? Какви са предизвикателствата пред тях?

Те са изключително дейни и любознателни млади хора. Стремят се по възможно най-лесен начин да предадат сложната дигитализация на процеса по управление на туристическите обекти към крайния потребител. В крайна сметка, целта на приложението е да спести време на потребителя, така че по възможно най-оптимизиран начин той да достигне до обектите, които иска да разгледа. От моя страна, помощта идва с насоките в бизнес анализа и с това как функционалностите да се представят по-добре на крайния потребител, така че да има достатъчно интуитивни елементи в полза на хората. Мисля, че се сработихме много добре и комуникацията помежду ни е лесна. Както те, така и аз сме абсолютно отворени към новите идеи и при всяка наша среща успявахме да внесем все нови и нови подобрения в продукта.

Прави впечатление, че отборите специално оценяват помощта на менторите в насоката на бизнес частта. Защото като цяло участниците са повече насочени към програмирането. От тази гледна точка, да се осъзнае мисленето за клиента е важно за всеки отбор, което ще е в полза и за всякакви бъдещи проекти.

Потребителското изживяване е нещо, с което се сблъсквам ежедневно и в проектите за дигитализация на различни процеси. Независимо дали заданията са за управление на материални активи или за управление на физическа сигурност – всичко носи усещането, че най-важен е крайният потребител. Точно това се опитваме да предадем на младите колеги, които са при технологиите – да мислят, така че да помогнат на крайния потребител. Всички искаме да създаваме инструменти, с които да улесним и подредим ежедневието на хората. Както казваме – да се приберат вкъщи с усмивка, а не намусени от това, че е трябвало да цъкат по поредния сайт.

Има ли според Вас необходимост от по-специално обучение по бизнес частта в ИТ образованието? Програмистите да имат лекции по тази тема? Или е по-добре това да си е тотално друга ниша, която да не ги обременява?

Според мен, за да се развива правилно един ИТ професионалист, той трябва да има по зрънце поглед върху всички аспекти от ИТ работата. Хубаво е даден човек да е фокусиран върху технологиите, но трябва да има поглед върху необходимото за създаването на клиентски продукт като цялостно решение. Полезно и необходимо е да има поглед върху работата на всеки от екипа, за да може комуникацията да е лесна и ефективна. Отново – в ежедневната ми работа в Lirex съм забелязал, че свободното комуникиране между колегите и екипите е най-важното нещо, което допринася за успеха на продукта. И основата на това добро общуване са ценностите, които сме приели като хора и компания. Това са отвореност между хората и свободно споделяне на мнение и гледни точки, така че накрая продуктът да има максимално голяма насъбрана експертиза преди да достигне до клиента. Много е важно разработчиците да разбират как технологичната част дава стойност на потребителите.
Прави впечатление и форматът на #Габрово Хакатон 2020. Седмици наред отборите имат време да достигнат до максимално готов продукт. Да прегледат всички негови аспекти – технически и бизнес частта. За мен, това не е поредният хакатон, в който „не се спи две нощи, за да се измисли само идеята“. Независимо от това кой е спечелил – всички финалисти продължават работа по своите проекти, защото знаят, че идеите им са добри и има почва за тяхната иновация в практиката. Сега мога да кажа, че с всяка следваща наша среща, идеята не спираше да еволюира. Вече Exploring Gabrovo има визия и перспектива. Стандартните хакатони от няколко часа опитват максимално бързо да развият технологичната част, докато в случая на хакатона в Габрово, времето е достатъчно за изчистване на детайлите, нуждите и казусите, възникващи в процеса на работа. Имаме продукт, чието разработване гарантира устойчивост.

Илия Неделчев, част от отбора, сподели, че в България няма еквивалент на Exploring Gabrovo. Няма приложение, което да изчислява времето, да определя къде да отидеш спрямо това, дали вали и т.н. Коментирахме Опознай.БГ, както дори и Trip Advisor, но Илия е на мнение, че и двете имат нужда от подобрения. В тази насока, потенциалът на Exploring Gabrovo е много голям.

Напълно съм съгласен. Идеите, които заложихме в приложението са много гъвкави, иновативни и подлежат на голяма експанзия. Една от моите задачи в началото на проекта бе проучване на това, как можем да позиционираме приложението на пазара. Наистина не намерих продукт, който да сравня с Exploring Gabrovo. Има няколко на глобално ниво, но те са по-скоро социална мрежа за гидове, в която да си резервираш екскурзовод, който да те разведе. Но автоматизирана платформа, която да генерира маршрут, не успях да намеря. Наистина идеята е много иновативна.

Какво е впечатлението Ви от хакатона и от останалите отбори?

Всички идеи са много интересни и самите организатори бяха много ентусиазирани към всеки един от отборите и менторите. Имахме голяма подкрепа от тяхна страна в това, да развием едно наистина завършено решение и да постигнем висок резултат. Те самите осъзнават, че това носи плюсове за развитието на града и общността като цяло. Популяризира се региона като туристическа дестинация. Определено има много интересни проекти, които могат да се развият прекрасно в България, а след това, кой знае…
Със сигурност, независимо от печелившите отбори, всички решения от хакатона могат да обогатят и да допринесат за развитието на Габрово, а наистина, защо не и в национален мащаб. Решения, които да допринесат за дигиталното развитие в страната, от което знаем, че имаме нужда и сами трябва да допринесем в тази посока. А дори някой от проектите да не разгърнат потенциала си, то за нашите млади колеги на по 20 – 21 години, това участие е безценен опит. Опит, който може да се имплементира в бъдещ успешен стартъп. Ценното на Хакатона е, че свързва млади ентусиасти и иноватори с хора, които имат повече опит да мислят от бизнес перспектива. Ние консултирахме, разговаряхме открито за идеите на тези млади и амбициозни хора. И сега те ни познават, имат ни доверие и могат да ни потърсят и извън хакатона. По този начин се създава професионална общност, която в бъдеще, дори още утре, може да даде своя положителен принос за дадена общност, за страната ни или конкретен казус, който има нужда от дигитално решение.

Интервюто проведе Пламен Михайлов

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author