25 април, 2024

На 13-ти септември се проведе за първи път надпреварата между роботи Battlebot Tournament 2020, от която бяха излъчени трите победителя в съответните три категории – Спринт (за най-бърз робот), Помощ на човека (за най-полезен робот) и Конплексни решения и изкуствен интелект.

В категория “Спринт” победител стана роботът “Пешо” на Георги Германов. Той успя да измине трасето за най-кратко време и по възможно най-правата линия. Като част от правилата, можеха да участват автономни хардуерни роботи с размери до 5 кг., като никой робот няма право да избутва участниците и да им пречи по време на състезанието.

В категория “Изкуствен интелект” първенец стана Елица Стоилова със своя чатбот “Умни”, който успя блесне със своите решения. В категорията се изискваше представяне на типа софтуер за разработения AI, използване на тест на Тюринг за ефикасност и други предизвикателства.

Финалната категория “Помощ на човека” пък, бе спечелена от Найден Шиваров с неговия робот “Human assistant”. Тук се изискваше иновативност при разработката, стил и дизайн, и най-важното – по какъв начин роботът помага на общността и наясно ли е участника дали има място от такъв тип робот в реалния свят, на пазара.

Събитието се организира от EduBots, в партньорство с PARA, Innovation Starter, Innovation Starter Accelerator и домакинството на Sofia Tech Park, TechnoMagic Land и Робо Лига.

Списък с победители:

1. Категория “Спринт” – Георги Германов с робота “Пешо”
2. Категория “Изкуствен интелект” – Елица Стоилова с чатбота “Умни”
3. Категория “Помощ на човека” – Найден Шиваров с робота “Human assistant”

Можете да прочетете интервюто на DevStyleR с един от създателите на EduBots, Руси Шишманов, ТУК.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , ,
Author