19 април, 2024

Димитър Николов е завършил Техническо училище „Електронни системи“, а към момента е студент в Технически университет – София. Работил е в Асоциация на завършилите ТУЕС, като в даден момент решава да се ориентира към развиването на собствения си проект, а именно – Galactic Banitsа. Това е онлайн платформа, за поръчване на различни видове баница, съществуваща от две години. Като Димитър е вградил и интересна добавка – заплащане с криптовалути. В проекта той успява да съчетава своите интереси, свързани с предприемачество, маркетинг, графичен дизайн и др.

Като човек с технологична насоченост, завършил ТУЕС, учащ в ТУ – София, как точно се насочи към производството и доставката на баници?

Исках да имам проект, който да продава нещо обикновено, но по необикновен начин. Можеше и да са други неща, но се спрях на баници. Историята е, че докато обявявах един от хакатоните в ТУЕС, някой просто попита “ще има ли баница на състезанието”. Оттам ми хрумна идеята, че мога да стартирам цялото това нещо.

Сам ли работиш по сайта, платформата?

Основно сам, да. Отговарям за сайт, дизайн и маркетинг, като допълнителните хора от екипа са доставчиците и тези, занимаващи се с логистика.

Какви технологии използваш за създаването и поддръжката на Galactic Banitsa?

Технологичният стак е доста висок. Използвам последните уеб технологии, като сайтът представлява Single Page Application и е написан на Next.js. Това е за единият сървър, който доставя клиентската част, а API-то, с което клиента се свързва, е написано на Node.js и използва фреймуърка Next.js. Имаме и сървър, който работи с фискалните устройства, за да може при поръчка да се изкарва касов бон и да има отчитане пред НАП. Всъщност, това бе едно от най-големите предизвикателства – да може да се съчетае цялата тази интеграция и да работи съвместно. Една от целите ми също така, бе да направя сайта бърз. Поради тази причина се спрях на Next.js, като всичко е pre-rendered и зареждането, и целият UI работят на висока скорост.

Метеорит – галактическа баница със сирене

А какъв е пътят на потреблението? Влизаш в сайта, поръчваш баница, която бива доставяна на адрес?

Най-напред се извършва проверка – дали може да бъде изпълнено съответното количество. Поръчката се изпраща директно към нашия производител, след което следва преразпределение. Изпращат се отделните заявки до доставчиците, като както на принципа на такситата, те могат или да приемат, или да отхвърлят поръчката, в зависимост от това дали е удобно да се достави. Всичко е направено със забавни съобщения от типа “Астронавтът в момента разглежда Вашата поръчка”, след това има “Астронавтът тръгва към Земята” и т.н.

А откъде ти хрумна идеята да вкараш космически елементи?

Едната причина е, че звучи доста нелепо и исках така и да остане – Galactic Banitsa. Имаме обикновения продукт, предоставен по по-необикновен начин. Космосът става все по-актуален, благодарение на NASA, SpaceX и т.н. Освен това темата с високите технологии и бъдещето, космосът – това са неща, които много ме интересуват. Развитието през следващите години и иновациите, които подпомагат човечеството – космосът като екзистенциална тема. След Galactic Banitsa, ако е успешен проекта, планирам да се занимавам с нещо по-сериозно, като например мозъчно-компютърни интерфейси. Това е сериозна тема – дали трябва да съществува такова нещо, дали не? Космосът в платформата е един вид даване на заявка с какво искам да се занимавам по-нататък.

Спомена “ако се развие този проект”. Какъв е таргетът, който си си поставил? Сайтът да съществува без твоята директна намеса, да има поръчки и т.н.?

Целта за Galactic Banitsa е да се превърне в lean business, така да се каже – малко работна ръка и всичко да може да се случва автоматично. Тази цел доста стремително започна да се постига през последните два, три месеца. Искам Galactic Banitsa да се движи самостоятелно, докато аз се занимавам със странични, по-сериозни проекти.

Поръчките стават на килограм. Предполагам, това е така от рентабилна гледна точка?

Ами да. За изпълнението на една доставка се изисква страшно много логистика и просто не излиза сметката, ако някой си поръча две парчета. На килограм е най-удобният начин, по който можем да предлагаме баниците.

Разкажи ни за последната новост на Galactic Banitsa – интегрирането на метод за плащане с криптовалути.

От една страна, нашите баници са доста известни по хакатони и програмистите много ги харесват. Голяма част от тях имат портфейли за криптовалути и по този начин те ще могат да закупуват нашите баници. Това е като допълнително удобство и за този тип аудитория е по-атрактивно. Друга причина за крипто плащанията е, че искаме да покажем, че сме различни от подобните услуги за доставка на храна. Ако влезем на такъв пазар, то вече има страшно много конкуренция. Поради тази причина, когато правиш конкурентен продукт, ти трябва с нещо да изпъкнеш, да предложиш нещо ново. В нашия случай, това са по-високите технологии и въобще неща, които другите конкуренти биха ги имали след 5 години, например. Имайки неограничен софтуерен ресурс, ние можем да си позволим много още сега.

Значи баничките са популярни сред ИТ сектора?

Определено. Дори вчера имаше пост в една група за програмисти и днес доста от тях са си поръчали.

Каква баница предпочита ИТ специалистът?

Повече харесват солените – тези със сирене и тези с месо. Сладката баница, забелязвам на хакатони, се отбягва повече. Бих казал, че повечето програмисти го карат на солено, като най-вече се трактова тази с кайма и гъби.

С какви криптовалути може да се плаща?

Поддържаме всички криптовалути от Coinbase – Bitcoin, Bitcoin Cash, DAI, Litecoin, Ethereum и т.н.

Колко килограма баница може да се закупи с един Bitcoin? Или колко време за подготовка?

Тук ще ми е нужен калкулатор. Да кажем, че около седмица може и да отнеме за приготвяне на цялото това количество.

Значи трябва да се правят заявки на по-ранен етап…

Стига да няма проблем баничките да престоят известно време.

Комета – галактическа баница с кайма и гъби

Извън шегата, натам ли отиват нещата – криптовалутите да се превърнат в бъдещето на световните финанси и в даден момент всеки ще притежава криптовалута и да оперира с нея?

Смятам, че с годините плащанията ще се променят тотално. Дали ще се използват сегашните познати криптовалути, или ще се измисли алтернативно и подобно средство, което да може да се използва и от правителства и държави, няма значение. Важното е, че се върви по този път и според мен blockchain като технология може да се превърне в стандартен метод на плащане.

Има спекулации дори, че един Bitcoin може да достигне стойност от 100 000 долара.

Ще разберем какво ще се случи, но ето, че Bitcoin има много алтернативи. Дори и да не се стигне до това ниво и дори и да изчезне, то без проблем ще се появи друга криптовалута, която ще може да се използва. Забелязвам, че и Google вече навлиза в този ресор, Facebook също. Алтернативи ще има със сигурност, въпросът е дали ще бъдат по-рентабилни или обратното.

Имаше ли по-специален момент в разработката и интегрирането на опцията за плащане с криптовалути?

Най-сложното нещо дойде от липсата на т.нар. “sandbox environment”. Това означава, че трябваше да тествам всички плащания с истински пари и истински портфейли. Но като цяло Coinbase услугата предоставя едно доста удобно API, с което се работи лесно. Извършва се плащането, след което се верифицира с webhooks, които те си предоставят. Разработката не бе предизвикателство, единствено тестването отнемаше малко повече време и истински парични ресурси.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author