18 април, 2024

Apple обяви своите планове за инвестиции в две от най-големите в света вятърни турбини, намиращи се в Дания. Поводът за решението идва от това, че в страната се намира огромният дата център на компанията, с площ от цели 45 000 квадратни метра, позициониран във Виборг и вече напълно работещ. Именно от него идва поддръжката на App Store, Apple Music, iMessage, Siri и други услуги за Европа.

Компанията споделя, че датският дата център е изцяло функциониращ на възобновима енергия от местни проекти, като Esbjerg wind project и Danish solar project, а освен това Apple колаборира с European Energy, с чиято помощ разработват различни вятърни и соларни проекти.

Есберг, намиращ се на югоизточното крайбрежие на Дания, ще бъде домакин на две големи 200 метрови вятърни турбини, които се очаква да произвеждат 62 гигавата на час всяка година. Това количество енергия е способно да захрани 20 000 домакинства, но на сметка на това, енергията ще отива към дата центъра на Apple.
Този план на компанията е част от по-мащабния проект, Apple да бъде carbon neutral до 2030 г. Амбициите са свързани с това, производството да не генерира въглеродни емисии, а дори и някои от доставчиците на услуги за Apple вече действат изцяло на възобновима енергията, като немската компания Varta, която осигурява мини батериите за Apple AirPods.

“Борбата с климатичните промени изисква спешни действия и глобални партньорства. Дата центърът във Виборг е силно доказателство, че можем да се изправим пред този сериозен проблем на нашето поколение,” казва Лиса Джаксън, вицепрезидент на Apple по въпроси с околната среда и социални инициативи. “Инвестицията в чиста енергия води до пробиви в иновациите, които освен че водят до желаната чиста енергия, създават добри работни места за бизнесите и местните общности. Ние трябва да водим напред тази дейност за доброто на нашата планета и на бъдещите поколения”.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author