26 април, 2024

Училищна Телерик Академия стартира приема за учебната 2020-2021 година, като над 2000 деца и младежи в 1-12 клас ще имат възможност да се обучават безплатно на програмиране и дигитални науки в 110 школи в 33 града в страната. Кандидатстването е отворено онлайн през сайта на Училищна Телерик Академия до 11 октомври и не изисква предишни ИТ познания.

Обученията стартират в началото на ноември и ще се провеждат до юли 2021 г., а форматът им (онлайн или присъствен) ще бъде съобразен с препоръките на здравните органи. Учениците в 4-12 клас могат да избират между 7 интерактивни програми в областта на дигиталните технологии и програмирането, всяка с продължителност 100 учебни часа и отговаряща на тяхната възраст и интереси. За най-малките (1-3 клас) са предвидени работилница по програмиране в София в партньорство с CoderDojo Bulgaria.

За да растат подготвени в контекста на съвременния технологичен свят, учениците трябва да усвоят ключови дигитални умения, които ще ги направят успешни сега и за в бъдеще. Пандемията и преминаването на цялата образователна система онлайн през изминалата учебна година само ускориха тази тенденция. Затова сега разширяваме значително мащаба на Училищна Телерик Академия – ще присъстваме за първи път в 33 града, обхващайки 75% от областите в България. Така целим да осигурим достъп на все повече деца от различни населени места до безплатно, модерно ИТ обучение“, коментира Петър Шарков, изпълнителен директор на Училищна Телерик Академия.

Програмите се реализират с подкрепата на Фондация „Америка за България“, индивидуални и корпоративни дарители, както и в партньорство с училища, местни институции и неправителствени организации. Те ще се провеждат безплатно в 33 града в страната: София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Враца, Габрово, Доспат, Златоград, Кърджали, Ловеч, Луковит, Монтана, Панагюрище, Плевен, Първомай, Разград, Рудозем, Севлиево, Силистра, Смолян, Стара Загора, Харманли, Ямбол и с. Абланица, както и за първи път в Белоградчик, Девин, Добрич, Кюстендил, Мадан, Пазарджик, Пещера, Русе и Хасково.

Повече информация ТУК.

Тагове: , , , , , , , , , ,
Author