16 април, 2024

Докато миналата година технологичната индустрия планираше своите финанси за 2020 г., озъртайки се за ситуацията със световната политика и геополитика – Брекзит, търговски отношения между САЩ и Китай и други фактори, то в момента те са бледо петно пред мощната вълна COVID-19. Тук тя не засяга две отделни страни или само един континент, а абсолютно всички страни. Следователно, именно кризата, причинена от коронавируса и пандемията и в голяма степен неизвестното бъдеще, са определящите фактори за изготвянето на бюджети за 2021 г.

По проучване, направено от TechRepublic Premium, разбираме, че 20% от участвалите все още не знаят как точно да разпределят средствата си за предстоящата година. За сравнение, според същото изследване от 2019 г., тогава отговорилите, че все още нямат план, са една 9%. Но едно е сигурно – затягане на бюджетите ще има и то ще е сериозно, защото като извадка, можем да кажем, че повече от половината индустрия ще предпочете да не рискува със своите финансови планове – 62% от отговорилите.

Колкото и всички да твърдят, че ИТ секторът единствен не е бил изненадан от преминаването в дистанционен режим, то е ясно, че вероятно се броят на пръсти (ако въобще има такива компании) тези, които са могли да предвидят случилото се. Да, ИТ секторът премина по-лесно в home office, но едва ли това се е случило напълно безпроблемно. Индикация за това можем да извлечем точно от това изследване на TechRepublic, наблюдавайки приоритетите на компаниите. Забелязва се, че въпреки изминалите вече месеци на дистанционен режим, в които всички би следвало да са свикнали с remote действителността, все пак 26% от технологичните фирми ще заделят специална част от бюджетите си за следващата година, в технологии за дистанционна работа, които да позволят на служителите да работят от вкъщи. Това означава, че още от сега започва да върви подготовка за remote 2021 г., колкото и на всички им се ще трансформация от “новото нормално” към “старото нормално”. Дори 19% от участниците споделят, че преминават в постоянен дистанционен режим, а 13% слагат на челно място в своите класации за бюджетно разпределение “remote technology”.

Подобно на миналата година, основните насоки остават същите – security и cloud services са на първо място в бюджетните приоритети на съответно 17% и 16%. Също така, 17% ще отложат всички големи проекти, а едва 6% са заявили, че COVID-19 по никакъв начин не променя фирмените приоритети.

Друга жертва на COVID-19 явно стават ИТ мениджърите, част от чиито функции ще бъдат иззети от кризата. През 2019 г., 54% от отговорилите на въпроси за разпределението на бюджета, споделят, че това е работа именно на мениджърите. Но процентите за 2020 г. падат от 54% на 23%, като 46% пък, заявяват, че задачите с разпределението на финансите ще се прехвърлят на C-level позициите.

Реалността е такава, че компаниите очакваха “плодородна” 2020 г. с нови върхове за индустрията и нов растеж в световен мащаб. Половината компании категорично смятаха значително разширяване на своите екипи. Уви, годината малко или много е вече отписана, като остава играта на изчакване.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author