19 април, 2024

С платформите, предлагащи решения за образователните процеси по време на световната пандемия, учителите успяха да спасят учебната година. Google, Microsoft, Zoom и др. заеха своя статут на незаменими за образованието компании. Но ето, че вече е официално и за новата година вдига ръка още един участник. Cisco представи превю на своята Webex Classrooms – модел на платформата на видео конференции, специално разработван да свързва по защитен начин учители, ученици и родители – преди, повреме и след учебните часове.

Продуктът има за цел да повиши традиционните LMS (learning management systems). Той позволява на учителите на нагласят онлайн часове, да планират виртуални офис часове, както и срещи с родителите. Учениците ще могат да преглеждат графиците, записите от часовете, както и бележките, и задачите. От Cisco твърдят, че все още има място за подобрения и те ще се случат, но на този етап, според тях, платформата улеснява комуникацията между родителите, учениците и учителите.

Webex Classrooms предоставя функции за видео конференции, предназначени за поддържане на фокусът в класната стая. Например, преподавателите ще могат да заключват срещите, така че само присъединилите се ученици да вземат участие в часовете. Освен това, могат да изключват микрофоните на тези, които са по-шумни или имат страничен и неприятен звук. Платформата включва и “вдигане на ръка”, чрез което учителят ще бъде известяван за учениците, имащи въпроси, спрямо техния ред на задаване. Webex Classrooms предлага и опция за съвместен хостинг, с която учителят ще може да включва и свой помощник.

Във виртуалното училище ще бъдат включени и някои други особености, които могат да направят по-лесен образователния процес. Т. нар. “breakout” стаи, в които учениците могат да работят на малки групи или пък Webex Assistant, което включва транскрибиране на живо и най-важната информация от проведения час. Асистентът позволява на родителите пък, да следят прогреса на своите деца, както и да им помагат с управлението на задачите.

Cisco Webex Classrooms ще бъде на линия до края на годината, най-вероятно около октомври, ноември, а компанията вече има набор от 100 000 училища, съгласили се да използват Webex Classrooms безплатно по време на пандемията.

Линк към демонстрация на Webex Classrooms.

Тагове: , , , , , , , , ,
Author