26 април, 2024

Има ли нужда от промяна в законодателството и механизмите, по които администраторите управляват нашите лични данни и въобще, има ли нужда от създаването на по-сериозен обществен дебат относно казусите, свързани с user data? Прочетете коментарите на специалистите, които споделят своята визия за по-доброто privacy бъдеще.

Смятам, че трябва да се организират повече информационни събития. Определено така ще се създаде много по-голям обществен дебат за сигурността на личните данни. Разбира се, хората, които се занимават с ИТ сами успяват да направят своето проучване и разбират по-добре как работи събирането на данни, следователно и могат да се предпазят по-добре. Но за всички останали 95% хора има нужда от много материали, създадени по достъпен начин, така че да разберат основите на информационната сигурност и защо всъщност privacy е нещо много важно,” сподели Стефан Генчев, Cyber Security & Cryptography Enthusiast.

Въпросът бе коментиран и от адвокат Явор Стойчев, Управляващ партньор в адвокатско дружество “Стойчев и Стойчева”. Според него трябва да се случи нова и драстична промяна в законодателството, защото в момента има прекалено много администратори на лични данни и един субект.

За да можем да изтрием или променим нашите лични данни, то ние трябва да се обърнем към конкретния администратор. Това, което ми се иска да видя в бъдеще е наличието на само един механизъм, чрез който ние да можем да видим кои са администраторите на лични данни, които разполагат с информация за нас. Би следвало хората да имат абсолютен контрол и да може да избират какво да се случи с данните им. Би следвало всеки един администратор да се регистрира в един национален или европейски орган и аз, например, като физическо лице да мога да достъпя до своя профил,” коментира Явор Стойчев.

Тази идея на адв. Стойчев е обсъждана и по-конкретно, като става въпрос за създаване на единна платформа, чрез която потребителите могат да преглеждат своето онлайн досие – кой обработва данните им, в какъв срок, с какви цели. Повече информация ТУК.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author