19 април, 2024

Може би най-популярната игра в момента, Fortnite, направи истински фурор в гейм средите, когато премина и към мобилни версии за Android и iPhone. Това бяха големи новини, които за съжаление на потребителите на Apple телефоните, срещат своя край. Това се случва вследствие на съдебните кавги между Apple и Epic Games. По този начин гейм студиото вече не разполага със свой акаунт в App Store-а на компанията.

По-рано през този месец двете компания изостриха отношенията помежду си, когато от Epic започнаха да предлагат различни отстъпки и други in-game поръчки, заобикалящи Apple и полагащият им се 30% дял, който пък, според гейм студиото е несправедлив. Вследствие на това, Apple премахнаха Fortnite от App Store-а си. Отговорът на Epic бе в бързо съдене на технологичния гигант. Все пак, веднъж свалил играта, потребител би могъл да играе Fortnite на своя телефон, но не и да ъпдейтва, а освен това няма да има и достъп до новия сезон.

Но с ескалирането на ситуацията, вече жертвата не е само Fortnite, а целия профил на Epic в Apple магазина. “Разочаровани сме, че се налага да прекратим акаунта на Epic Games от нашия App Store. Ние работим заедно от много години по различни техни продукти. Съдът препоръча на Epic да спазва насоките на App Store, докато делото се придвижва напред. Насоки, които са следвали през последното десетилетие, докато не създадоха тази ситуация. Екипът на Epic отказа този съвет. Вместо това те многократно изпращат актуализации на Fortnite, предназначени да нарушават насоките на App Store,” пишат в официално становище от Apple.

Изявлението още гласи, че постъпките на Epic Games не са справедливи спрямо всички останали разработчици в App Store и дори поставя клиентите в средата на тази битка.

“Надяваме се, че ще можем да работим отново заедно в бъдеще, но за съжаление това не е възможно днес,” пишат от Apple.

От Epic са обвинявали Apple в поддържането на монопол и преди. За сметка на това пък, компанията е на мнението, че самото гейм студио е извлякло много ползи от присъствието му в App Store-а и се е превърнало мултимилиарден бизнес. И все пак, други компании по различни поводи през годините също са изразявали своето негодувание срещу схемата за заплащане в онлайн магазина на Apple.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , ,
Author