18 април, 2024

Напълно възможно е съвсем скоро смартфоните да разпознават дали техният собственик случайно не е прекалил с някоя друга чаша алкохол. Това, разбира се, става чрез внимателно слушане на речта и анализиране, дори без собственикът да е наясно с това, както и с проследяване на промяната на походката.
По този проект работи екип, обединен от специалисти от Университетът Станфорд в Калифорния и Университетът в Питсбърг, Пенсилвания.

За целта на изследването, Брайън Суфолето от Станфордския университет, наема 22 доброволци, разполагащи с един час за консумация на напитки с водка, така че да възпроизведат алкохолна концентрация на дъха от 0.2 %. Това е доста над допустимите норми за шофиране в САЩ, които са 0.08%. Дъхът на участниците се измерва на всеки час, както и смартфони биват завързани на гърбовете им. След това, в рамките на седем часа изследователите карат участниците да се изправят и да въртят 10 стъпки, след което да се върнат.

В повече от 90% от времето ясно се вижда промяна в походката, отчетена от акселерометра на телефона и по този начин може да се предвиди кога алкохолнната концентрация на дъха надвишава 0.08%. По същия начин се правят и експерименти с поставяне на телефона в джоб или ръка, като Суфолето вярва, че този метод може да бъде използван от хора, които искат да проследят кога надвишават процентите. Изследването също така показва, че в 50% от случаите, хората дори не осъзнават кога са надвишили нивото и са пияни, следователно неспособни да шофират, например.

Суфолето е наясно, че са необходими още изследвания и експерименти, защото не е единствено достатъчно да се използват данните от походката на човек, но със събирането и обработването на такива и още подобни, е напълно възможно даден човек да направи заключение, че е прекалил с алкохола и е неспособен да шофира.

Тагове: , , , , , , , ,
Author