19 април, 2024

По какъв начин можем да определин софтуерните разработчици и какви са техните желания? Можем ли да сложим всички под общ знаменател и да създадем техен личностен профил? Прочетете отговорите на специалистите, които очертават характеристиките на дивелъпърите и описват методите, според които една компания може да ги задържи за по-дълго време.

Силвия Куманова, C-level business transformation consultant/stress scientist в Somenso сподели, че това, което е най-типично за софтуерните разработчици, е желанието за предизвикателство и използването на нови технологии.

“Те се надяват на възможност да работят по нови неща. Ако продължават да използват едни и същи технологии, в даден момент те ще престанат да са щастливи и удовлетворени от работата. От друга страна, бих ги определила и като мързеливи. Трябва да се внимава, защото ако им се предостави прекалено голяма възможност за гъвкаво работно време или за работа от вкъщи, то е много вероятно те да не са достатъчно продуктивни. А това не е добре както за тях, така и за компанията. На трето място определям софтуерните разработчици като нетърпеливи. Те изискват да получат информация на момента и поради тази причина, на колкото по-ранен етап те разберат всичко, което ги интересува за продукта, толкова по-доволни ще бъдат,” сподели Силвия Куманова.

По нейно мнение, разработчиците се отличават и с изключителна гордост от своята професия и задачите, които вършат. Затова ако се набляга прекалено много на бъговете, които са допуснали, то в даден момент те ще напуснат компанията.

Но те са и много любопитни хора,” продължава Куманова. “Искат да работят с много големи професионалисти и специалисти, затова ако ги поставиш в екип с junior-и, то те никак няма да са щастливи. Искат да се фокусират върху коденето – ако трябва да присъстват на срещи с клиенти, то по-добрият вариант е да се включат в даден момент от срещата, в който да споделят своята експертиза, но не и през цялото време. Най-сериозният техен проблем са т. нар. “меки умения”. Те не комуникират като останалите хора. Биха предпочели да останат в дигиталния свят. Крайно необходимо за тях е да преминат през курс за придобиване на soft skills, но тънкият момент е, че те не биха се съгласили на такова нещо. Ако искаш разработчиците ти да са щастливи, то определено не трябва да ги притискаш и принуждаваш да присъстват на допълнителни soft skills обучения,” завърши Куманова.

Станко Методиев, CTO на DevriX се съгласи, че разработчиците са любопитни и имат желание за учене, защото работят в индустрия, в която всичко се променя всеки ден – било то нова технология или фреймуърк. “Ако мине ден без да научиш нещо ново, значи си с един ден назад от технологиите,” сподели Методиев.

Разговарях с един от нашите клиенти и го попитах директно – “какво прави щастливи твоите разработчици?”. Той отговори, че това са предизвикателствата и възможността за учене и ъпгрейдване. Също така, те не трябва да се разсейват от основната им работа – да пишат код. Не трябва да бъдат занимавани с административни аспекти, много срещи, много репорти и т.н. Някой друг трябва да извършва тези задачи, така че разработчиците да имат достатъчно въздух да правят това, което обичат,” сподели Яна Илиева, Recruitment and Project Manager в H-Vision.

Добромир Цольов, CEO на Strings IT Recruitment сподели своето мнение, че не вярва в съществуването на само един тип личностен профил на софтуерните разработчици.

“Има прекалено много различни характери, както е във всяка една професия. Има интровертни, има екстровертни, има и среден вариант хора. Навсякъде е така, но професионалното щастие сред разработчиците е баланс от някои различни фактори, които са уникални за всеки различен индивид. Този баланс обаче, е и динамичен. Той се променя. Това, което даден разработчик желае в този момент, може да не е същото, което би желал след две години. Дори би могло да е променено драстично. Затова моят съвет е просто да бъдете честни със своите разработчици, защото те могат да ви споделят много полезна информация. По мой опит, в много случаи, в които разработчиците рязко преминават от щастливи в нещастни, става въпрос за осъзнаване на разликите между очакванията и реалността в дадена компания. За това много често са отговорни и HR специалистите, които говорят и обещават едно, но се случва съвсем друго,” сподели Цольов.

Според него, това е нещо, което компаниите могат да избегнат. Разработчиците са достатъчно интелигентни, че да знаят, че във всяка една компания съществуват проблеми. Няма перфектни компании, както няма и перфектни служители. Поради тази причина най-доброто оръжие е честността и ако работодателят е искрен относно случващото се още в началото, то тогава е по-вероятно разработчикът да остане по-дълго. По-добре е да приеме работата заради честността, отколкото да напусне поради липса на такава.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author