26 април, 2024

На пътя професията няма значение. ИТ специалист, лекар, спортист, юрист, дори шофьор – няма значение. Поради тази причина всички трябва да се пазим взаимно!

Алкохолът е лош шофьор” е кампания, която вече 12 години повдига на въпрос проблемите с безопасността на пътя, като основен таргет са младите шофьори между 18 и 25 години, които тепърва изграждат своя навик при управлението на автомобил. Главната цел на кампанията е да поднови обществения диалог.

“Алкохолът е лош шофьор” е организирана от “Каменица” АД и неслучайно стартира през летния сезон, изпълнен с интензивен трафик от пътуващи хора. Инициативата споделя, че въпреки пандемията и извънредното положение, статистиката за ПТП-та от януари до юни тази година, е изключително стряскаща, като на територията на страната са настъпили 2371 тежки пътнотранспортни произшествия, довели до смъртта на 173 души и 2945 ранени.

Тази статистика води и до следното – цели 518 от регистрираните ПТП-та, са предизвикани вследствие употреба на алкохол. Друго тревожно е, че от 1-ви януари до 10-ти август 2020 г., 100 от тези произшествия са извършени от лица, именно между 18 и 25 годишна възраст. Кръгът се стеснява и се оказва, по данните на МВР, че 51 от катастрофите, вследствие на алкохол, от общо 245 за периода 1-ви май и 10-ти август, са извършени отново от диапазон на възраст 18-25 г. Това означава, че половината от катастрофите, причинени от алкохол от 18-25 годишни младежи, се случват в последните 3 месеца, именно когато мерките срещу COVID-19 започнаха да се разхлабват.

Тонът на кампанията е свеж и позитивен и цели да покаже, че забавление може да има дори и без консумацията, последвана от шофиране. Кампанията е подкрепена с песента “Ключът е в теб”, демонстрираща добро настроение, а цялостно зад “Алкохолът е лош шофьор” стои безапелационно през годините и съдействието на Българският Червен Кръст.

DevStyleR призовава – Шофирайте внимателно!

 

Тагове: , , , , , , , , , , , , , ,
Author