23 април, 2024

Android смартфоните вече могат да предупреждават за земетресения, защото акселерометрите могат да долавят вълни, които ги предхождат. В официалния блог на Google се казва още, че всеки Android телефон може на практика да стане част от Android Earthquake Alerts System, независимо в коя част на света се намира. Това означава, че устройството може да се използва като мини сеизмометър, което да се присъедини към милиони други и по този начин да се формира най-голямата световна мрежа за установяване на земетресения.

Веднага щом акселерометърът на устройството установи вълните, характерни за земетресение, изпраща сигнал на сървър, който обработва данни за установени земетръси, заедно със локацията, където този сигнал е засечен. Събраните данни от много други устройства се анализират, за да се установи дали реално се случва земетресение или не.

Идеята на Google e този метод да помогне за ранното предупреждение на жителите на земетръсни райони като Калифорния, например, където е установено и седалището на компанията.

Компанията работи заедно с утвърдени сеизмолози и експерти по бедствията като д-р Ричард Алън, д-р Куингкаи Конг и д-р Луси Джоунс, които активно допринасят то тази така наречена “crowdsourced” платформа за регистриране на земетресения в цял свят.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , ,