20 април, 2024

Julia не е достигнала статута на топ 10 популярните езици за програмиране като Python, но беше един от топ 10 най-обичаните езици за програмиране в проучването за разработчици на Stack Overflow 2020, заедно с Rust, TypeScript, Python, Kotlin и Go. Джеф Безансон и Стефан Карпински споделят какви са подобренията във версия 1.5, като фокусът е върху по-лесния за използваме bug reporting.

Множество нови функции и подобрения в производителността, Julia 1.5 е петото издание в своята 1.x серия, без да се правят промени. За разлика от Julia 1.0, която беше пусната през 2018 г., версия 1.5 няма дългосрочна поддръжка и отбелязва вероятния край на следващите версии 1.4.x.

За да помогне на разработчиците да поправят грешки, тази версия предлага нова опция за команден ред --bug-report = rr. Разработен в Mozilla, rr е инструмент за отстраняване на грешки в Linux, който разгражда възпроизвеждането на грешки в „record“ и „replay“. Това помага на докладите за бъгове да записват грешката за всяко последващо дебъгване. Новата опция за команден ред автоматично създава и качва rr запис, който другите разработчици могат да анализират на своята машина.

Julia 1.5 също така подобрява своите многопоточни възможности, вдъхновени от Go, като премества по-голямата част от API на Julia от „experimental“ в stable. Подобренията са налични в публикация за Julia 1.5, детайлно разписани от съоснователите на програмния език Безансон и Карпински.

Тагове: , , , , , , , , , , , , ,